Slovenská vedecká kapacita Pavol Čekan sa obul do Pekovej. Je to podvodníčka
30 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Neverte všetkému a každému, koho veľa počuť a všade sa o ňom píše!


"Mediálna expertka", hviezda milovníkov a šíriteľov hoaxov, a influencerka sociálnych sietí, virologička Soňa Peková čelí podozreniu z miliónových podvodov. Spolu s ďalšími štyrmi osobami je obžalovaná z toho, že z poisťovní vylákala 240 miliónov českých korún, v prepočte necelých 10 miliónov eur. Informuje o tom český portál Aktuálně.cz. Správu na Slovensku prevzal portál startitup.sk.

Molekulárna biologička, to znie vierohodne. Odborníčka na koronavírus, to zaručuje tiež veľkú sledovanosť. Najnovšie sa však dostala do pozornosti kvôli kauze českej firmy Chambon. Slovenský vedec Pavol Čekan sa vo firme Multiplex DX podieľal na vývoji slovenského testu na koronavírus. Pekovej mediálne aktivity, ako aj informácie na sociálnych sieťach ho zrejme naozaj "dožrali":"A znova sa potvrdí, že tí najväčší konšpirátori sú aj podvodníci," napísal aj Pavol Čekan na sociálnej sieti s tým, že Peková je za hviezdu, zatiaľ čo on, ktorý vyrába testy zadarmo, je „americký agent“ a podobne.

Printscreen Čekanovho statusu na adresu Pekanovej na sociálnej sieti.


„Dnes bola na Mestský súd v Prahe podaná žaloba na celkovo päť osôb. V prípade štyroch osôb pre zvlášť závažný zločin podvodu. Dve z uvedených osôb sú obžalobou navyše stíhané aj pre zločin neoprávneného podnikania. Piata obvinená osoba je stíhaná za trestný čin podielnictva,“ cituje zdroj prokurátora Alexandra Dadama. Medzi obžalovanými je okrem Pekovej aj známy český politický podnikateľ Roman Janoušek. Nzývaný tiež pražský oligarcha a kmotor.

"Firma Chambon vykazovala iné testy, aké reálne robila. Robila mikrobiologické laboratórne vyšetrenia, ale poisťovniam ich vykazovali ako vyšetrenie ľudskej DNA. Takto si nelegálne naúčtovala viac ako 239 miliónov českých korún, ďalšie milióny plánovali naúčtovať. Dialo sa to v rokoch 2009 a 2011." informoval Alexander Dadam.

Medzi obžalovanými sa nachádza aj Janouškov obchodný partner Luboš Pašek, podnikateľ Petr Ullrich, virologička Soňa Peková a prednosta hematologickej kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tomáš Kozák.

Doktorka Soňa Peková sa stala mediálne známou po tom, čo predstavila svoj vlastný testovací protokol na nový typ koronavírusu. Neskôr však dostávala čoraz väčší priestor v konšpiračných magazínoch, kde preukázateľne šírila nepravdy o vedeckých poznatkoch.

Už nie je čas na slová, musíme začať konať! Varuje Čekan, autor slovenského testu na Covid-19
Druhá vlna koronavírusu je tu. Európa, ktorou sa šíri Covid-19 už od začiatku roka, sa pomaly opäť mení na farebné zóny a jednotlivé krajiny znovu prijímajú opatrenia na zastavenie jeho postupu, píšu tvnoviny. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.