Prístup vojakov k rehabilitačným zariadeniam Ministerstva obrany by sa mohol zlepšiť, tvrdí Krúpa
30 | 08 | 2020 I TASR

Prístup vojakov k rehabilitačným a liečebným zariadeniam Ministerstva obrany (MO) SR a čerpanie preventívnej rehabilitácie v nich by sa mohli zlepšiť. Je to cieľom novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložil predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO).


"Zámerom novely je zlepšenie prístupu väčšieho počtu príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR k rehabilitačným zariadeniam a liečebným kúpeľom, ktoré sú v kompetencii alebo ich odporúča MO SR. To znamená, že ide o systematizáciu celého procesu, aby príslušníci OS SR mali možnosť v daných termínoch čerpať tieto preventívne rehabilitácie prednostne pred tým, ako by mohli čerpať tzv. aktívny odpočinok," uviedol pre TASR Krúpa.

V dôvodovej správe vysvetlil, že je súčasťou komplexnej starostlivosti o profesionálneho vojaka vytvoriť a zabezpečiť podmienky zamerané na pravidelnú regeneráciu jeho fyzických a duševných síl. Táto starostlivosť sa zabezpečuje poskytovaním preventívnej rehabilitácie v troch formách. A to formou rekondičného pobytu s kúpeľným režimom na 21 dní, rekondičného pobytu v zariadeniach v pôsobnosti rezortu obrany či v zariadeniach určených rezortom alebo formou aktívneho odpočinku na území Slovenska na 14 dní.

Novela má podľa slov predkladateľa ustanoviť, že vojakovi, ktorý má nárok a záujem o preventívnu rehabilitáciu, sa na základe jeho žiadosti v prvom rade poskytne formou rekondičného pobytu s liečebným kúpeľným režimom alebo formou rekondičného pobytu v zariadeniach rezortu. Až následne, ak mu nebude poskytnutá rehabilitácia v týchto zariadeniach, poskytne sa mu preventívna rehabilitácia formou aktívneho odpočinku.

Danko plánuje na budúci týždeň povedať, či bude kandidovať na post predsedu strany
Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko upozornil, že stále nepovedal, či bude kandidovať do čela strany. Plánuje tak urobiť niekedy na budúci týždeň. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | SITA