Prezident Spojených arabských emirátov podpísal dekrét o ukončení bojkotu Izraela
30 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Spojené arabské emiráty zrušili zákon z roku 1972, ktorý zakazoval akékoľvek dohody s Izraelom, a tým pripravil pôdu pre podpis niekoľkých bilaterálnych dohôd so židovským štátom, informuje portál RT.


Prezident Spojených arabských emirátov Khalifa bin Zayed Al Nahyan podpísal dekrét o ukončení bojkotu Izraela, informoval v sobotu vodca SAE. Vďaka tomu je pre emirátske subjekty, spoločnosti a organizácie legálne udržiavať vzťahy s partnermi z Izraela.

Obyvatelia SAE budú môcť vycestovať do Izraela, obchodovať s izraelskými spoločnosťami a zúčastňovať sa na ďalších zákazkách. Tento dekrét podporuje normalizačnú dohodu podpísanú SAE a Izraelčanmi začiatkom tohto mesiaca, kde USA zohrávali úlohu sprostredkovateľa.

Obidve krajiny sa dohodli na vytvorení formálnych diplomatických vzťahov a vytvorení rámca pre dvojstranné vzťahy.

Snaha Taiwanu o zaistenie obchodnej dohody s USA pravdepodobne nahnevá Čínu
Taiwan konečne dal zelenú dovozu amerického bravčového a hovädzieho mäsa, čo by to mohlo otvoriť rozhovory medzi Taiwanom a USA o voľnom obchode. Nie je však jasné, ako bude Peking reagovať na takýto pakt pri napätom vzťahu s Washingtonom,... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Tento vývoj udalostí vyvolal v arabskom svete kontroverziu, pričom niektoré krajiny ako Turecko obvinili Abú Dabí z toho, že zradili Palestínčanov pre egoistické zisky. Normalizačná dohoda hovorí o tom, že Izrael pozastaví navrhovanú anexiu okupovaných palestínskych území, ale izraelský predseda vlády Benjamin Netanjahu sa od ustanovenia de facto dištancoval a uviedol, že plány jeho vlády sa nezmenili.

Spojené arabské emiráty od začiatku svojho vzniku ako suverénnej federácie siedmich arabských monarchií začiatkom sedemdesiatych rokov nemali formálne vzťahy. Khalifa, ktorý je tiež emirom Abú Dabí, pôsobil ako emirátsky prezident od roku 2004, keď nahradil svojho otca Zayeda bin Sultána Al Nahyana.

Ruský ekonóm varuje pred úsporami v dolároch
Michail Deljagin predpovedá „zlomový september“ a radí uložiť úspory do rubľov, eur, švajčiarskych frankov a investičného zlata. Uviedol portál Riafan.ru. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič