Kollár, Vondráček a Sobotka sa zhodli, že SR, ČR a Rakúsko hranice nezavrú
30 | 08 | 2020 I TASR

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček a predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka sa zhodli, že by nebolo vhodné zatvárať hranice medzi Českom, Slovenskom a Rakúskom.


Uviedli to na spoločnom nedeľnom stretnutí Slavkovského formátu na zámku v rakúskom Grafeneggu.

Kollár uviedol, že krajiny zavádzali v podobnom čase rovnaké opatrenia zamerané na boj s novým koronavírusom. "Nemali by sme sa báť. Navzájom sme sa ubezpečili, že zatváranie hraníc by mala byť tá úplne posledná vec, ktorú spravíme," uviedol predseda slovenského parlamentu, pričom zdôraznil, že v sobotu (29. 8.) sa na neformálnom stretnutí vlády SR jej členovia zhodli na tom, že pendleri budú mať ľahké cestovanie.

"Určite sme pripravení opatrovateľky bez nejakých nárokov na obmedzenia púšťať do Rakúska v plnej výške," komentoval s tým, že o tom ubezpečil najmä rakúskeho partnera. Predseda slovenského parlamentu tiež uviedol, že ambíciou krajín je ponechať ekonomiky otvorené. Myslí si, že hoci bude druhá vlna pandémie nového koronavírusu silnejšia, niet sa čoho obávať.

Význam vidí v dôkladnom dodržiavaní zavedených pravidiel zameraných na boj s ochorením COVID-19. "Hygienici musia konať, ale nesmieme zatvárať ekonomiku, a to sme si všetci traja potvrdili. Hranice medzi sebou musíme mať otvorené, aby ekonomika mohla pulzovať," povedal. Slovensko je podľa jeho slov na boj s novým koronavírusom pripravené, nesmie podľahnúť strachu.

Korčok pre úmrtie Slováka v Belgicku požiadal o prijatie prezidentku i šéfa NRSR
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) požiadal o prijatie u prezidentky SR Zuzany Čaputovej a predsedu Národnej rady (NR) SR, a to v súvislosti s prípadom úmrtia občana SR v Belgicku z februára 2018. TASR o tom v nedeľu informoval... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | TASR


Vondráček zhodnotil, že všetky tri krajiny postupovali pri návrate "do normálu" v rámci koronakrízy podobne. Slovensko pochválil ako najlepšiu krajinu v rámci Európy v boji s pandémiou. Česko podľa jeho slov aktuálne už vie, čomu čelí. "Máme už skúsenosti s týmto vírusom. Máme pripravený zdravotnícky systém. Teraz nás najviac zaujíma, aké to bude, keď pôjdu deti do školy. Nikto nevie, čo to prinesie," komentoval s tým, že situáciu budú riešiť smart karanténou a podľa lokálnych ohnísk. Rovnako zdôraznil, že ak sa nestane niečo mimoriadne, Česko určite zatvárať hranice nebude.

Európske krajiny sa musia podľa slov Sobotku synchronizovať a v boji proti novému koronavírusu postupovať spoločne. Rakúsku sa podľa neho podarilo zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19 rýchlymi opatreniami na začiatku vypuknutia pandémie.

Poslanci strávili doteraz v pléne 33 dní, najviac absencií má koaličná poslankyňa Šofranko
Poslanci Národnej rady SR doteraz strávili v pléne 33 rokovacích dní, z toho tretinu dní pobudli v pléne v apríli, keď schvaľovali Programové vyhlásenie vlády. Naopak, najkratšie rokovali v marci, konkrétne tri dni. V tom čase, 20. marca, sa konala... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | SITA


"Zatváranie hraníc nepovažujeme za dobrý návrh. Sme radi, že máme Schengen a hranice v rámci neho by mali byť otvorené. Zatvoriť sa môžu iba v prípade veľmi vážneho ohrozenia a nebezpečenstva, čo momentálne nie je," zdôraznil s tým, že opatrenia prijaté na boj s ochorením COVID-19 treba dodržiavať.

Ďalšie stretnutie Slavkovského formátu by sa malo uskutočniť vo februári budúceho roka. Jednou z jeho tém bude rozšírenie Európskej únie o krajiny západného Balkánu. Slavkovský formát stretnutí predstaviteľov Slovenska, Česka a Rakúska vznikol v roku 2015. Kollár tiež uviedol, že Rakúsko by chcelo otvoriť tému Lisabonskej zmluvy. Slovensko a Česko podľa jeho slov musia byť v tejto téme ako menšie štáty opatrné, aby ich väčšie krajiny v hlasovaní "neprevalcovali".