Izraelskí turisti objavili v Golanských výšinách nechránené otvorené tanky (VIDEO)
30 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Turisti v Golanských výšinách sa v pokoji prechádzali oblasťou ozbrojených a nestrážených bojových tankov. Izraelská armáda sa zaviazala, že „prísne“ potrestá vojakov zodpovedných vojakov, informuje portál RT.


Na videozázname, ktorý vo štvrtok natočil jeden z turistov, je najmenej päť Merkava Mk. IV, hlavných bojových tankov, ktoré boli nestrážené na plošine v Golanských výšinách. Kameraman kráčal smerom k jednému tanku, pričom objavil otvorené dvere a za nimi vybavenie a muníciu, ktoré boli úplne nestrážené.



Izraelské obranné sily (IDF) rýchlo odsúdili každého, kto nechal 65-tonové monštra nestrážené. "Táto záležitosť bude okamžite prešetrená," uviedol hovorca pre portál Jerusalem Post. "Poučia sa a zodpovední budú stíhaní a prísne potrestaní."

Čo sa týka toho, prečo boli tanky opustené, to je záhadou. S objavom, ktorý sa uskutočnil len dva dni pred Šabbatom, zodpovední vojaci sa zrejme z náboženských dôvodov nezúčastnili na stráži tankov. IDF skutočne udeľuje bezplatný šabat spravidla len niekoľkým ultra ortodoxným členom vo svojich radoch.

Golanské výšiny sú tiež oblasťou, kde je veľmi nebezpečné nechať takéto nebezpečné vozidlá bez ochrany. Len pred tromi týždňami IDF zasiahla vojenské ciele v Sýrii potom, čo údajne zmarila pokus o bombový útok v spornom regióne.

Libanonu hrozí „zánik“, ak sa nevytvorí nová vláda, varuje Francúzsko
Libanon musí okamžite vytvoriť novú vládu a vykonať reformy, inak by krajina mohla čeliť dezintegrácii, uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Marek Molnár