Čo je veľa, to je veľa! Výročie prejavu M.L.Kinga pozdvihlo vlnu protestov v USA ešte viac
30 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Amerika povstala proti rasizmu a policajnému násiliu voči jej černošskému obyvateľstvu.


Práve v deň výročia legendárneho prejavu „Mám sen“ Martina Luthera Kinga sa tisíce obyvateľov Spojených štátov amerických zišli na obrovskej demonštrácii vo Washingtone na protest proti policajnému násiliu voči černošským obyvateľom krajiny. Udalosť zaznamenal portál suddeutsche.de



Prejav Martina Luthera Kinga o sne - spoločnosti bez rasistických predsudkov. Zdroj - Youtube.com

"Mám sen o tom, ako moje štyri malé deti budú jedného dňa žiť v krajine, kde nebudú posudzované podľa farby pleti, ale podľa ich charakteru," povedal 28. augusta 1963 vo Washingtone v pravdepodobne najslávnejšom prejave Martin Luther King.


Tisíce ľudí sa v piatok zhromaždili vo Washingtone na protest proti rasizmu. Pred Lincolnovým pamätníkom v srdci hlavného mesta USA demonštranti vyzvali na ukončenie policajného násilia voči čiernym Američanom a skutočnú rovnosť pre všetkých.

„Žiadame skutočné, trvalé štrukturálne zmeny,“ uviedol na zhromaždení aktivista za občianske práva Martin Luther King III. Je najstarším synom Martina Luthera Kinga mladšieho, ktorý pred 57 rokmi dodnes predniesol vo Washingtone slávny prejav so slovami „Mám sen“.

„Chystáme sa tento sen splniť,“ povedal Al Sharpton, jeden z organizátorov demonštrácie, ktorá bola venovaná výročiu historicky prelomového „marca vo Washingtone“ a aktivista, ktorý sa venuje najnovším prípadom policajného násilia, ktoré postavilo na nohy Spojené štáty americké.

Najmä smrť Georga Floyda spôsobila zdesenie a vyvolala vlnu protestov, ktoré sa šírili takmer po celej krajine. Zomrel pri zatýkaní po tom, čo policajt tlačil Floydovi koleno na krk viac ako osem minút. Počas minulého víkendu vyvolalo nové protesty sedem výstrelov odzadu do chrbta černocha Jacoba Blakea počas policajnej akcie.

V USA to už vrie! Kenosha je obrazom chaosu, anarchie a skazy (VIDEO)
Počas prestrelky v meste Kenosha vo Wisconsine na severovýchode USA zomreli dvaja ľudia, ďalší človek utrpel zranenia. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Vo Washingtone ľudia demonštrovali pod heslom: „Dajte si kolená z našich krkov“. Al Sharpton sa pred demonštrantmi počas zmienil o Floydovej smrti: "Mohli by sme byť rovnako úspešní ako ostatní. Spoločnosť má však koleno na krku." A dodal: „Dosť bolo.“ „Som unavený z vyžadovania spravodlivosti,“ povedal davu aktivista Frank Nitty. „Pochodujeme s rovnakými požiadavkami už 60 rokov. Čierni ľudia sa boja vyjsť do ulíc."

Americká administratíva nateraz nasadzuje do potlačenia demonštrácií silové prostriedky, no samotný problém rasizmu, najmä v radoch polície, nerieši.

Víkendové násilie V USA prinieslo 4 mŕtvych a 15 zranených
Policajný komisár Danielle Outlaw označil ozbrojené násilie za „rušivé“ a „deprimujúce“ Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Mário Martinka