Bývalá rakúska ministerka zahraničia Karin Kneisslová verí, že Nord Stream 2 bude dokončený
30 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Spoločný rusko-nemecký plynovodný projekt Nord Stream 2 sa pravdepodobne dokončí napriek všetkým prekážkam, verí bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová, ale USA sa napriek tomu pokúsia zabrániť tomu, aby sa spustil, ďalej varovala, informuje portál RT.


V komentári k nedávnym vyjadreniam kancelárky Angely Merkelovej, ktorá požadovala, aby sa projekt plynovodu nespolitizoval, Kneisslová uviedla, že nemecká kancelárka mala úplnú pravdu. Výstavba zariadenia Nord Stream 2 by mala pokračovať bez ohľadu na údajnú otravu Alexeja Navaľného alebo odpor USA voči projektu.

„Ako som už pri rôznych príležitostiach povedala, aj svojim kolegom, keď som bola stále v službe ministra - nikto nestavia plynovod, aby niekoho niekoho obťažoval. Potrubie sa buduje, pretože existuje dopyt,“ uviedla Kneisslová pre portál RT.

Aj keď sú stavebné práce prerušené americkými sankciami, ropovod sa pravdepodobne ešte dokončí, tvrdí bývalý vysoko postavený diplomat Rakúska. Samotné spustenie však môže byť ešte ťažšie.

Turecko oznámilo nové námorné cvičenia v Stredomorí, ktoré budú trvať do 11. septembra
Ankara vydala nové varovanie cez navigačný telex (Navtex) s tým, že v nasledujúcich dvoch týždňoch usporiada vojenské cvičenia vo východnom Stredomorí. Toto oznámenie prichádza uprostred napätého územného sporu s Gréckom, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár


"Môj vnútorný pocit je, že potrubie bude dokončené. Ale opozícia vlády USA bude veľmi silná, aby sa nespustilo," dodala Kneisslová.

"Spoločnosti zapojené do výstavby ropovodu boli v súvislosti s týmto projektom opakovane terčom sankcií zo strany USA, ale Washington môže vyskúšať iné, ešte špinavšie triky. Napríklad by mohlo zasiahnuť Nemecko tam, kde to najviac zabolí - automobilový priemysel krajiny," ďalej poznamenala bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí.

„Nakoniec by sa mohlo stať, že americká vláda postaví Nemecko pred možnosť opustiť Nord Stream 2 alebo prehodnotiť dovozné clá vo výške 25 percent pre nemecký automobilový priemysel,“ uviedla. "A bude to celý európsky automobilový priemysel, ktorý bude tak zasiahnutý potenciálnymi dovoznými clami vlády USA, ale zasiahne najmä Nemecko, pretože je zameraný na export."

Potrubie Nord Stream 2, ktoré má zvýšiť dodávky ruského zemného plynu do Nemecka a na širší európsky trh ročne o približne 55 miliárd kubických metrov (bcm), sa vo vodách Baltského mora blíži k dokončeniu. Stavba sa zastavila v posledných mesiacoch po tom, čo švajčiarska spoločnosť odstúpila od projektu pre hrozbu amerických sankcií.

Irán zosmiešňuje americké sankcie: „Hodiny tikajú len v Pompeovom paralelnom vesmíre“
Teherán si zažartoval z Mikea Pompea po tom, čo najvyšší americký diplomat stanovil termín na zavedenie sankcií voči Iránu podľa dohody JCPOA, a to aj napriek odmietnutiu Rady bezpečnosti OSN podporiť iniciatívu USA, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár