Aerolínie Go2Sky oznámili koniec činnosti, môže za to prepad leteckej dopravy pre koronakrízu
30 | 08 | 2020 I SITA

Domáca letecká spoločnosť Go2Sky, spol. s r. o., zaoberajúca sa prenájmom lietadiel s posádkou a služieb, po necelých ôsmich rokoch fungovania oznámila koniec svojej činnosti.


Zdôvodňuje to značným prepadom leteckej dopravy vo svete pod vplyvom globálnej pandémie koronavírusu. Informuje o tom v nedeľu portál NasaDoprava.sk. "Podľa súčasného stavu rokovaní s lízingovými spoločnosťami spoločnosť Go2Sky ku koncu augusta zastaví letovú prevádzku," potvrdil riaditeľ a jeden zo spoločníkov leteckej spoločnosti Daniel Ferjanček, ktorý ja zároveň aktívnym pilotom.

Aerolínie so sídlom v Bratislave vznikli v októbri 2012, vo flotile majú štyri lietadlá Boeing 737-800 so 189 miestami, ktoré poskytovali rôznym zahraničným leteckým dopravcom. "Aj v čase takmer nulového záujmu o náš produkt sa nám podarilo prenajať aspoň jedno lietadlo. To však na udržanie spoločnosti nestačí," poznamenal Ferjanček. Ak sa podľa neho lízingové spoločnosti "neumúdria" a naplní sa scenár ukončenia prevádzky, tak spoločnosť čaká veľa práce s korektným ukončovaním činnosti.

"Nádej umiera posledná," podotkol riaditeľ Go2Sky s tým, že spoločnosť nespĺňa podmienky na vyhlásenie konkurzu. "Nie je predĺžená a nemá žiadne neuhradené splatné záväzky. Dôvodom je globálna kríza leteckej dopravy spôsobená koronakrízou," zdôraznil Ferjanček.

AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku pribudlo 34 prípadov nákazy koronavírusom
V sobotu 29. augusta pribudlo na Slovensku 34 infikovaných koronavírusom. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | SITA


Globálny prepad leteckej dopravy podľa posledných publikovaných informácií dosahuje 85 percent oproti minulému roku. Šéf aeroliniek si nemyslí, že prichádza k jej postupnému obnovovaniu, čo podľa neho vidieť na letiskách, kde lietajú, aj v samotnom vzdušnom priestore. "Budúcnosť leteckej dopravy ako odvetvia ekonomiky je absolútne závislá od pozitívneho impulzu, ktorým by mohlo byť uvedenie vakcíny alebo lieku na ochorenie COVID-19," tvrdí Ferjanček. "Dovtedy budú letecké spoločnosti prežívať vďaka štedrým dotáciám od vlád. Teda tie šťastnejšie, ktoré ich dostanú," predpokladá riaditeľ Go2Sky.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) informovalo, že poskytovanie verejných financií v oblasti civilného letectva je prísne regulované z pohľadu štátnej pomoci. "A preto by poskytnutie akýchkoľvek verejných financií z ministerstva dopravy nebolo oprávnené a zlúčiteľné s vnútorným trhom. V súčasnosti majú aj osoby činné v civilnom letectve, teda aj leteckí dopravcovia, možnosť uchádzať sa o poskytnutie pomoci podnikateľom, ktorú poskytujú rezorty hospodárstva, financií, respektíve pre pre zamestnávateľov aj rezort práce," uviedol rezort dopravy.

Na slovenských čerpacích staniciach by ceny mali stagnovať
Na slovenských čerpacích staniciach by mala pokračovať prázdninová atmosféra. Ceny pohonných látok by mali viac menej stagnovať. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | SITA


Aerolíniám sa od ich vzniku ekonomicky darilo. Od prvého celého roku svojej prevádzky (2013) vykazovali zväčša zisk pred zdanením, s výnimkou dvoch rokov. Ako vyplýva z údajov v registri účtovných závierok, vlani dosiahla spoločnosť Go2Sky pozitívny hospodársky výsledok pred zdanením 3,4 mil. eur, čo bolo medziročne menej o 13,7 %. V roku 2018 zaznamenala najvyšší zisk pred zdanením vo výške 3,94 mil. eur, oproti roku 2017 to znamenalo 4,5-násobný rast.

Spoločnosť zároveň pravidelne zvyšovala výnosy z hospodárskej činnosti. Zo sumy 2,64 mil. eur v roku 2013 sa v ďalšom roku dostala na vyše 12 mil. eur, čo predstavovalo 4,6-násobný prírastok. Odvtedy výnosy každoročne rástli o desiatky percent s výnimkou minulého roka, keď dosiahli najvyššiu úroveň takmer 32 mil. eur. V porovnaní s rokom 2018 to bolo mierne zvýšenie, no výnosy v uvedenom roku tiež na úrovni zhruba 32 mil. eur medziročne vzrástli o 17 percent, teda skoro o 5 mil. eur.