Vedci žasnú: Človek po prvý raz porazil vírus HIV len silou imunitného systému
29 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Organizmus nakazenej ženy uzatvoril pôvodcu vírusu HIV v akomsi genetickom žalári a napriek očakávaniam skorej smrti, žije ďalej bez akejkoľvek liečby. Odhalenie tohto mechanizmu by mohlo pomôcť v boji s vírusmi. Výsledky výskumu tento týždeň publikoval magazín Nature.


Vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV) napadá imunitný systém a tým znižuje jeho obranyschopnosť. Pri vážnom poškodení môže stav prejsť do ochorenia AIDS (syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti), čo je štvrté štádium infekcie HIV. Byť nakazený vírusom preto automaticky neznamená, že človek má AIDS. Tento proces trvá podľa portálu hivaids.sk niekoľko rokov.

V každom prípade ide zatiaľ o nevyliečiteľné ochorenie, ktoré je často i smrteľné. Od začiatku epidémie HIV/AIDS sa v priebehu 4 desaťročí vírusom infikovali desiatky miliónov ľudí a podľa štatistík do roku 2017 až 35 miliónov ich na AIDS zomrelo.

Vlani na Slovensku diagnostikovali 102 nových prípadov HIV infekcie
Vlani na Slovensku diagnostikovali 102 nových prípadov HIV infekcie. Vyplýva to zo Správy o plnení Národného programu prevencie HIV/AIDS v SR na roky 2017 až 2020 za rok 2019, ktorú vzala v stredu vláda na svojom zasadnutí na vedomie.... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | TASR


O to väčším prekvapením je pre vedcov Loreen Willenbergová zo Spojených štátov amerických, ktorá dokázala nad vírusom zvíťaziť paradoxne len vďaka svojmu imunitnému systému. Žena bola medzi lekármi, ktorí sa zaoberajú HIV, už dlhšie známa svojou schopnosťou potlačovať vírus. Darilo sa jej to celé desaťročia.

Ako uvádza portál Nedd.cz, Willenbergová patrila do skupiny pacientov, ktorí nikdy nepodstúpili antiretrovírusovú terapiu (HIV je retrovírus a terapia zabraňuje jeho množeniu, pozn. red.) a súčasne sa u nich nerozvinulo ochorenie AIDS počas 10 rokov. Takéto šťastie má približne len pol percenta nakazených.

Žene vírus zistili ešte v roku 1992, ako 38-ročnej, kedy sa táto diagnóza v USA prakticky rovnala rozsudku smrti. Väčšina nakazených vtedy zomierala najneskôr do 2 rokov, hoci išlo zvyčajne o mužov. Portál Nedd.cz ďalej píše, ako si Willenbergová v rozhovore pre magazín Leapsmag zaspomínala, čo jej zdravotníčka po oznámení výsledkov povedala: „Radšej si dajte svoje veci do poriadku, zostáva vám pravdepodobne 6 mesiacov života.“

Zomrel kanadský vedec, ktorý sa zásadným spôsobom podieľal na výskumu HIV
Celosvetovo známy kanadský vedec Frank Plummer, ktorého výskum mal zásadný vplyv na globálne verejné zdravie, podľahol vo veku 67 rokov infarktu. Informovala o tom britská rozhlasová stanica BBC. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | TASR


Mýlila sa. Lekári po 28 rokoch u Willenbergovej nenašli ani jedinú bunku HIV, ktorá by bola schopná sa ďalej množiť. V roku 2020 sa aj s niekoľkými ďalšími infikovanými zúčastnila na výskume vedenom expertmi z amerických univerzít. Zaradili ich do skupiny pacientov, ktorí vírus dlhodobo zvládajú bez špeciálnej liečby.

V priebehu výskumu vedci analyzovali viac ako miliardu krvných buniek každého dobrovoľníka. U Willenbergovej, ako u jedinej, neobjavili žiadnu funkčnú kópiu HIV. Vírus v jej tele síce zostal, ale nie je schopný sa reprodukovať a infikovať nové bunky. Možno ju preto považovať za vyliečenú. Willenbergová je tak prvým človekom, ktorého organizmus si s vírusom poradil sám, bez riskantných liečebných postupov, dodáva Nedd.cz. Malú časť pacientov lekári doteraz dokázali vyliečiť transplantáciou kostnej drene.

Vedci budú s výsledkami výskumu ďalej pracovať. „Keď odhalíme mechanizmus, ktorým to funguje, možno by sme mohli prísť na to, ako pokaziť prácu vírusom v ďalších telách,“ citoval magazín Science News virologičku Moniku Rothovú, ktorá bola do štúdie takisto zapojená.

Tajomstvá HIV pozitívneho Charlieho Sheena: zvrhlé transsexuálne orgie
Na svetlo sveta vyšla d'alšia šokujúca skutočnosť, o ktorej nemala mať verejnosť ani tušenia. A len podporuje povesť najväčsieho zvrhíka Hollywoodu. Píše portál šíp.cz . Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Dominik Simon