Séria vrážd aktivistov za modernejšiu spoločnosť v Iraku
29 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Iracká mládež sa búri proti skorumpovanému režimu a nadvláde Iránu.


V Basre demonštrovali obyvatelia proti cielenému zabíjaniu aktivistov. Pri teroristických útokoch zomierajú mladí ľudia, ktorí chcú prekonať prikázané stranícke a náboženské hranice. Páchatelia sú podozriví z príslušnosti k milíciám, plateným Iránom. Situáciu sleduje mnemecký portál suddeutsche.de.

Lekár a fitness tréner Reham Yacoub vedie od roku 2018 kampaň za zlepšenie životných podmienok v prístavnom meste na juhu Iraku. "Nikto nás nezastupuje, nikto tu nežije normálny civilizovaný život. Nikto sa nás nezastáva," povedal svojho času novinárom. Ľudia v Basre obviňujú skorumpovanú ústrednú vládu a iránsky vplyv v krajine zo zlých životných podmienok v meste, korupciu a zlé riadenie. “Od roku 2018 sa toho zmenilo len málo”, pokračoval Reham Yacoub.

Minulý týždeň ho v jeho aute zabili okoloidúci motocyklisti. Na jeho pohrebe plakali ženy z Basry, ľudia na jeho rakve rozprestreli irackú vlajku. Symbolizuje ich želanie po novom Iraku, v ktorom nie sú dôležité stranícke a náboženské hranice.

Raketa namierená na americkú ambasádu v Iraku zasiahla neďaleký dom a zranila dieťa
Predstavitelia sa domnievajú, že raketa bola vystrelená z oblasti Ali Al-Saleh Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Reham Yacoub je iba poslednou obeťou série vrážd aktivistov a vládnych kritikov Iraku. Päť dní pred vraždou bol vo svojom internetovom obchode v Basre guľometom zastrelený 20-ročný Tahsin al-Shahmani, známy aktivista a otec troch detí. Odvtedy sú obyvatelia mesta v uliciach.

Iracký premiér Mustafa al-Kadhímí sľúbil, že páchateľov postaví pred súd, odvolal šéfa polície v Basre a navštívil rodinu zabitého Rehama Yacouba. Potom sa však hnev rozšíril do ďalších miest. V susednej Nasiriji demonštranti podpálili kancelárie iránskej strany Daawa a sídla šiitských milícií.

Aktivista za ľudské práva Ali al-Mikdam je jedným z mála, ktorí môžu hovoriť o sérii vrážd vo svojej domovskej krajine. Po niekoľkonásobnom vyhrážaní sa 21-ročný mladík nedávno utiekol do exilu v Turecku. "Všetko naznačuje, že útoky podnikli proiránske milície Kata'ib Hizballáh. Vždy majú rovnakú stratégiu," hovorí al-Mikdam a opisuje nenávistné prejavy a ohováračské kampane zamerané proti občianskym milíciám a médiám.

„Každý, kto verejne vystupuje proti iránskemu vplyvu, je považovaný za nepriateľa, zradcu, sionistu a Američana.“ Ali al-Mikdam verí, že mladí v Iraku túto hru už prehliadli. Za hlavnú príčinu rozšírenej korupcie považujú systém pomerného zastúpenia, ktorý rozdeľuje moc medzi šíitov, sunnitov a kurdov.

„Osobne sa mi nepáči otázka, či som sunit alebo šiit,“ hovorí al-Mikdam. „Mladí Iračania sa považujú predovšetkým za Iračanov.“ Počas masových protestov v Iraku na konci minulého roka bolo zabitých asi 500 mladých odporcov režimu.

Pri zásahu v Iraku zatkli 13 príslušníkov proiránskych milícií
Iracké bezpečnostné zložky zatkli počas nočnej razie južne od hlavného mesta Bagdad 13 bojovníkov proiránskych šiitských milícií. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR