Sagan odštartoval 5. miestom, 1. etapu vyhral Kristoff
29 | 08 | 2020 I TASR

Slovenský cyklista Peter Sagan z Bora-Hansgrohe odštartoval preložený 107. ročník Tour de France piatym miestom. Úvodnú etapu dlhú 156 km so štartom a cieľom v Nice vyhral v hromadnom špurte Nór Alexander Kristoff zo SAE Team Emirates, ktorý si obliekol aj žltý dres pre lídra pretekov. Druhý skončil úradujúci majster sveta Mads Pedersen z Dánska (Trek-Segafredo) a tretí finišoval Holanďan Cees Bol (Sunweb).


"Grand Départ" poznačilo množstvo pádov, ktoré zapríčinili hustý dážď a mokrá vozovka. Na zemi skončili napríklad líder Quick Stepu Julian Alaphilippe, šprintér Lotta Caleb Ewan, George Bennett z Jumbo-Visma, Pierre Latour z AG2R, Omar Fraile (Astana), Christophe Laporte (Cofidis), Ion Izagirre (Astana) a zvlášť nepríjemný pád mal Rus Pavel Sivakov z Ineosu.

Organizátori pripravili na úvodný deň 156 km dlhú trať s dvoma stúpaniami 3. kategórie na Côte de Rimiez (5,8 km, 5,1%). Pelotón ho absolvoval druhýkrát 59 km pred cieľom, nasledovala už len rovinatá trať a tak sa čakal hromadný dojazd. Únik sa vytvoril už na úvodných stovkách metrov, keď sa odtrhla trojica Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B Hotels-Vital Concept) a Fabien Grellier (Total-Direct Energie).

Ich náskok sa pohyboval v rozmedzí dvoch až troch minút. Ešte pred prvým stúpaním na Rimiez prišiel pád, do ktorého sa zaplietli Sam Bennett (Quick Step) či Domenico Pozzovivo (NTT), no najmä na zjazde z kopca sa s nimi roztrhlo vrece. Asi najhoršie skončil jeden z lídrov Ineosu Sivakov, ošetrili ho lekári, s odreninami a roztrhaným dresom pokračoval, ale s veľkou stratou na balík. Chvíľu po ňom išiel na zem aj Alaphilippe, ale ten sa do hlavného poľa vrátil.

Bora-Hansgrohe avizuje tímovú podporu pre Sagana, ale ten je zvyknutý byť vpredu sám pri šprintoch
S Petrom Saganom je roky spätý zelený dres lídra bodovacej súťaže na Tour de France. Ak má však možnosť, nepohrdne ani žiarivejším tričkom žltej farby. Mal ho na sebe už štyri razy - v roku 2016 dokonca v troch etapách a raz v roku 2018. Nikdy však... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | SITA


Úvodná rýchlostná prémia ročníka sa stala korisťou Schära, špurt pelotónu vyhral a 13 bodov si pripísal Sagan. Po ňom nasledovalo druhé stúpanie na Rimiez, kde sa skončil únik, a následný zjazd. V ňom viedol pelotón kapitán Jumba Tony Martin, ktorý z čela zavelil na zmiernenie tempa, aby sa cyklisti vyhli ďalším pádom. To sa úplne nepodarilo, no bolo ich jednoznačne menej ako pri prvom zjazde. Sagan sa počas celých pretekov držal v bezpečí na čele balíka.

Na záverečných 25 km sa už všetko spojilo a pelotón, až na pár odpadlíkov smeroval k záverečnému špurtu. Sóloúnik ešte skúsil Benoit Cosnefroy (AG2R), ale bez úspechu. Tri km pred cieľom však prišlo v strede balíka k ďalšiemu hromadnému pádu, bol v ňom napríklad Thibault Pinot, šprintéri však zostali na čele a pripravovali sa na finiš. Nechýbal medzi nimi ani Sagan, ktorý mal pri sebe Daniela Ossa. Najviac síl však mal v závere Kristoff, ktorý sa vyviezol za Saganom, potom za Bolom a keď sa mu otvoril priestor prišiel si pre etapové vavríny i žltý dres.

Messi je na dračku! Kto dá viac, arabi alebo číňania?
Záujem o hviezdneho Messiho narastá. Záujem o neho prejavili arabskí šejkovia aj čínsky kapitál. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Tour sa mala pôvodne začať 27. júna, no pandémia koronavírusu ju posunula o dva mesiace. Zároveň obmedzila aj počet divákov a zaviedla množstvo opatrení. Jedným z nich je, že ak dvaja členovia jedného tímu budú mať v priebehu týždňa pozitívne testy na koronavírusu, organizátori vylúčia celý tím.

V nedeľu je na programe náročná 2. etapa, v ktorej sa už bude bojovať o celkové poradie. Pelotón totiž musí prekonať dva kopce 1. kategórie s výškou nad 1500 metrov. Trať meria 186 km a opäť štartuje a končí sa v Nice.