Rusko predstavilo prístroj na detekciu Covid-19 a iných patogénov vo vzduchu (VIDEO)
29 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Rusko predstavilo zariadenie, o ktorom sa uvádza, že je schopné detegovať a analyzovať vzdušné patogény, ako sú baktérie, toxíny a vírusy - vrátane Covid-19. Upozorní na potenciálne nebezpečenstvo v priebehu niekoľkých sekúnd a potom presne určí jeho zdroj, informuje portál RT.


Toto zariadenie s názvom „Detector Bio“ bolo predstavené v piatok na vojensko-priemyselnom fóre „Army 2020“ neďaleko Moskvy v továrni KMZ - ktorá je známa predovšetkým ako výrobca kamier Zenit. Medzi jeho vývojové tímy patrí Epidemiologický a mikrobiologický inštitút Gamaleya v Moskve - rovnaký inštitút, ktorý vyrobil prvú registrovanú vakcínu proti Covid-19 na svete, Sputnik V.

Detector Bio nie je vreckový prístroj a vyzerá trochu ako chladnička. Vďaka svojej veľkosti má dizajn „koláča“, ktorý obsahuje sériu malých laboratórií, z ktorých každé vykonáva svoje vlastné testy.



Stoh mini-laboratórií umožňuje zariadeniu detegovať koronavírus alebo akékoľvek iné nebezpečné látky, ktoré sa testujú pomocou dvoch cyklov analýzy, ktoré podľa jeho tvorcov prinesú jasný výsledok.

Počas prvej fázy prístroj zhromažďuje vzorky okolitého vzduchu a za desať až pätnásť sekúnd dokáže upozorniť na akékoľvek stopy vírusu, baktérií alebo toxínov. V tejto fáze procesu ešte nemôže pomenovať špecifický detekovaný patogén. Zariadenie potom vykoná druhú podrobnejšiu analýzu vzoriek vzduchu, aby sa určilo, ktorá látka alebo mikrób je prítomný, čo by mohlo trvať jednu až dve hodiny.

Detector Bio nie je v žiadnom prípade prvým prístrojom na svete, ktorý by presne detekoval Covid-19, avšak po piatich rokoch jeho výroby ho vývojári považujú za „korunný klenot“. Primárne je vraj zameraný na verejné priestranstvá vrátane metra, železničných staníc a letísk.

Sputnik V poskytuje dobrú imunitu, pričom kritici nechápu, ako funguje, uviedol ruský lekársky expert
Keď Rusko pred dvoma týždňami predstavilo prvú registrovanú vakcínu proti koronavírusu na svete, toto oznámenie prinieslo vlnu kritiky zo Západu. Špičkový imunológ hovorí, že šialenstvo negativity bolo spôsobené ignoranciou, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár