Mníchov zaviedol pandemickú prohibíciu - zákaz alkoholu vo verejných priestoroch 
29 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Sporné opatrenie v Mníchove vyvoláva otázky, ktorý spôsob ochrany proti pandémii je ešte racionálny a ktorý už je za hranicou logiky.


Zákaz alkoholu na verejných priestranstvách v Mníchove sa týka najmä mladých ľudí, pretože sú to práve oni, ktorí večer čo večer sedia spolu vonku na nábreží rieky Isar, v parkoch alebo na námestí Gärtnerplatz.Nemecký portál suddeutsche.de pokračuje.

Mladí vysedávajú vonku, pretože nemajú svoje vlastné priestory, kde by sa mohli zabávať. Sedia tam, pretože podľa pravidiel o sociálnom odstupe nie je v baroch a reštauráciách príjemné a intímne prostredie, pretože nočné kluby sú stále zatvorené a pretože si jednoducho nemôžu dovoliť piť iba v baroch. Zákaz alkoholu na verejnom priestranstve je pre nich obrovským obmedzením - najmä teraz, keď sú letné prázdniny a počasie je príjemné.

Bill Gates vyhlásil, že presne vie, kedy sa pandémia COVID-19 skončí
Bill Gates urobil minulý týždeň v rozhovore pre týždenník The Economist prekvapujúcu a jednoznačne precíznu predpoveď: „Až keď vo svete zomrie niekoľko miliónov ľudí, tak sa pandémia infekčného ochorenia na Covid-19 skončí. Do konca roku 2021... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Gabriel Matta


Pred prijatím rozhodnutia sa v Mníchove niekoľko týždňov viedli spory o „mládeži“, najmä na námestí Gärtnerplatz. Obyvatelia sa sťažovali na ich každodenné večierky a hlučnú konzumáciu alkoholu. Polícia musela veľmi často a razantne zasahovať. Mnohí sa už aj vzdali - predpokladali, že neustále "žúrujúci" mladí sa z námestia iba presunú niekam inam.

Napokon to dopadlo tak, že teraz je zakázaný alkohol na verejnom priestranstve na území celého Mníchova. Pri uplatnení jedného pravidla - ak sa do týždňa nakazí viac ako 35 ľudí na 100 000 obyvateľov, po 21: 00 sa už nemôže predávať žiaden alkohol a už od 11: 00 sa už nebude piť na verejných miestach. Starosta Mníchova Dieter Reiter pre Süddeutsche Zeitung povedal, že zákaz alkoholu má v prvom rade chrániť obyvateľstvo a mal by zabrániť tomu, aby vzhľadom na rastúci počet nových infekcií boli potrebné ďalšie opatrenia a obmedzenia verejného života.

Mladí sa však v dôsledku tohoto opatrenia vrátia do svojich domovov, aby tam oslavovali a popíjali - tam, kde je riziko infekcie oveľa väčšie ako vonku.

Šéf WHO „dúfa“, že pandémia Covid-19 skončí do dvoch rokov
Kríza Covid-19 pravdepodobne nebude čoskoro ukončená, uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo svojej novej prognóze a uviedol, že „dúfa“, že skončí za menej ako dva roky, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár