Už nie je čas na slová, musíme začať konať! Varuje Čekan, autor slovenského testu na Covid-19
28 | 08 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Druhá vlna koronavírusu je tu. Európa, ktorou sa šíri Covid-19 už od začiatku roka, sa pomaly opäť mení na farebné zóny a jednotlivé krajiny znovu prijímajú opatrenia na zastavenie jeho postupu, píšu tvnoviny.


Nárast počtu infikovaných ľudí je aj na Slovensku, kde si už pomaly zvykáme na dvojciferné čísla v počte nakazených za jeden deň. Vo štvrtok 20. augusta sme u nás dokonca zaznamenali až 123 prípadov pozitívne nakazených na Covid-19.

Pred nami je nielen koniec dovolenkového obdobia a prázdnin, ale aj začiatok nového školského roka, a preto v posledných dňoch laická i odborná verejnosť vo zvýšenej miere diskutuje, čo robiť s narastajúcim počtom infikovaných. Do tejto diskusie sa na verejnej sieti zapojil aj Pavol Čekan, ktorého firma stojí za vznikom slovenských PCR testov na koronavírus. Vo svojom profile varuje kompetentných, ale i samotných ľudí, že už nie je čas na slová, ale je potrebné prejsť ku skutkom.

Ak chceme byť pripravení na zvyšujúci sa počet infikovaných a druhú vlnu pandémie, musíme sa, podľa neho, zamerať na týchto päť kľúčových bodov:

  1. signifikantne zvýšiť kapacity na efektívne vyhľadávanie pozitívnych pacientov a ich kontaktov aj s využitím digitálnych technológii

  2. zvýšiť kapacitu rutinného testovania, hlavne pre prichádzajúcich ľudí zo zahraničia

  3. zaviesť automatizovaný zber čo najväčšieho spektra dôležitých dát o šírení infekcie

  4. zlepšiť zrozumiteľnú a informatívnu komunikáciu smerom k verejnosti

  5. dbať na prevenciu proti vírusu - nosenie rúšok, dezinfekcia, karanténne opatrenia, atď.


Čo je skutočná príčina smrti u pacientov nakazených koronavírusom?
Vieme jednoznačne určiť - tohoto zabil vírus a tamtoho niečo iné? Zomrela obeť dopravnej nehody na následky zrážky, alebo na slabú odolnosť svojho organizmu? Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Realitou podľa Čekana však je, že „epidemiológia hlásia nedostatočné kapacity, odberové miesta hlásia preťaženie systému, o zásobách IVD certifikovaných PCR testoch vieme málo a tí, ktorí by o tom mali vedieť, si zavádzajúc zamieňajú odberové sety s PCR testami. O dátach o šírení infekcie nevieme nič a ľudia sa sťažujú, že sú malo informovaní. Každý deň tŕpneme, koľko bude pozitívnych pacientov, či ešte máme testy, či nastúpia deti do škôl, či máme dostatok masiek, rúšok, ochranných odevov, či už tu máme nekontrolované komunitné šírenie, či naozaj zvládneme druhú vlnu pandémie“, píše ďalej vo svojom statuse.

Podľa autora slovenského testu na Covid-19 UŽ sa už kráti čas a my musíme túto situáciu brať vážne. „Už je neskoro zvaľovať vinu na druhých, ale musíme krok po kroku robiť zásoby chýbajúcich strategických komodít (testy, lieky, vakcíny, ventilátory, ochranne odevy, masky, rukavice, atď.), navýšiť personálnu kapacitu ÚVZ, RÚVZ, či iných štátnych zdravotníckych a diagnostických inštitúcií, zapojiť vedecké pracoviská do boja proti pandémii, atď. Už sa nemôžeme spoliehať len na zodpovednosť všetkých občanov. Tento luxus je už neodvratne preč,“ píše v závere Pavol Čekan, podľa ktorého je o príčinách tohto stavu už zbytočné diskutovať, ale treba začať konať!


Kto je Pavol Čekan?

Špičkový slovenský vedec, biotechnológ, ktorý má za sebou viac ako 15-ročné skúsenosti v špičkových zahraničných vedeckých inštitúciách, napísal vyše 35 vedeckých publikácií, je držiteľom 3 patentov a je členom Vedeckej poradnej rady Ministerstva zdravotníctva. Pod jeho vedením vytvoril v úzkej spolupráci s inými špičkovými vedcami tím slovenských vedcov v rekordne krátkom čase testy MultiplexDX  pre diagnostikovanie koronavírusu. V máji 2020 dodali prvých 100 000 kusov a poukázali tým na našu sebestačnosť v masívnom testovaní na ochorenie COVID-19.

Ruský expert tvrdí, že závažnosť ochorení Covid-19 sa môže s druhou vlnou zvýšiť
Ak sa Covid-19 bude riadiť historickými vzorcami, pravdepodobne príde v troch vlnách a normálny život sa neobnoví až do leta budúceho roka, tvrdí popredný ruský vírusový expert Michail Paltsev, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Marek Molnár