Turecko bude aj naďalej hľadať ropu a plyn v Stredomorí, pričom pokusy o jeho odvrátenie sú „sny“, varuje šéf obrany
28 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Turecko predĺžilo prieskumnú misiu v sporných vodách východného Stredozemia, pričom Ankara vyhlásila, že sa nebojí aténskych vojenských cvičení v tejto oblasti, informuje portál RT.


Turecká vláda nariadila, aby plavidlo Oruc Reis pokračovalo v experimentálnych vrtných a seizmických prácach vo východnom Stredomorí, kde boli nedávno objavené ložiská plynu a ropy. Prieskumná misia, ktorá sa mala pôvodne naplánovať na štvrtok, sa predĺžila o niekoľko dní do 1. septembra.

V samostatnom kroku turecké námorníctvo vydalo námorné vyhlásenie, známe ako Navtex, v ktorom varuje prechádzajúce lode pred cvičením so živou paľbou, ktoré sa uskutoční blízko Iskenderunu, severovýchodne od Cypru.

Predovšetkým Grécko zahájilo súperiace cvičenia pri južnom pobreží ostrova, na ktorých sa zúčastňujú aj francúzske a talianske armády.

Tretia svetová nebude, ruská ponorka Omsk pri Aljaške „iba“ cvičila
Americké námorníctvo „pozorne sledovalo“ ruskú ponorku, ktorá sa zúčastnila cvičenia blízko amerických oficiálnych vôd. Uviedol portál Radiosputnik.ria.ru. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


V reakcii na zjavné geopolitické posolstvo minister obrany Hulusi Akar prehlásil, že je to „sen“ veriť, že „by bolo možné zmariť operácie tureckých ozbrojených síl cvičením a podobnými činnosťami“.

Prezident Recep Tayyip Erdogan vydal podobné vyhlásenie v stredu s tým, že Ankara nebude robiť kompromisy v otázkach „na čo má právo“ v Stredozemnom, Čiernom a Egejskom mori.

Grécko aj Turecko si uplatňujú vzájomne sa prekrývajúce nároky na časti vôd východného Stredomoria, ktoré obklopujú ostrovy Kréta a Cyprus.

USA ponúkajú päť miliónov dolárov za informácie o unesených mužoch v Afganistane
Americké ministerstvo zahraničných vecí ponúklo odmenu vo výške približne päť miliónov dolárov za informácie, ktoré pomôžu lokalizovať a oslobodiť dvoch Američanov unesených v Afganistane. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | TASR