Tajný telefonát medzi Putinom a Contem: „Európa nesmie zasahovať v Minsku“
28 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Kremeľ už niekoľko dní zintenzívňuje kontakty s hlavnými európskymi krajinami. Začal telefonickým rozhovorom s kancelárkou Angelou Merkelovou, potom prišiel na rad francúzsky prezident Emmanuel Macron, predseda Európskej rady Charles Michel a včera viac ako hodinu hovoril Vladimír Putin s talianskym premiérom Giuseppe Contem.


Reťazec udalostí, ktoré sprevádzajú priamo či nepriamo bieloruskú krízu, napríklad prípad otráveného blogera (Navaľnyj), stále výbušná situácia v Líbyi a globálna výzva s podtitulom pandémia, predstavuje rámec, v ktorom sa momentálne nachádzajú vzťahy medzi Ruskom a Európskou úniou. Lastampa.it si všimla inak nemedializovaný rozhovor medzi ruským prezidentom Putinom a talianskym premiérom Giuseppe Contem.

Hlavným bodom dialógu boli udalosti v Minsku, ktoré sú rozhodujúce pre budúcnosť vzťahov medzi Ruskom a EÚ, ako aj pre samotné bieloruské obyvateľstvo. Premiér Conte poukázal na to, že vzhľadom na demonštrácie a protesty tejto veľkosti je nemysliteľné nevšímať si ich, pričom si je vedomý skutočnosti, že v Bielorusku sa nenájde riešenie bez súhlasu Moskvy.

Merkelová a Putin telefonovali o situácii v Bielorusku
Aktuálnej situácii v Bielorusku, ktorá nastala po nedávnych prezidentských voľbách, sa v utorňajšom telefonickom rozhovore venovali nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom hovorca nemeckej vlády... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ruská strana však potvrdila, že Rusi považujú to, čo Európania označujú ako “pokus o sprostredkovanie”, za zasahovanie. Putin zdôraznil, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do vnútorných záležitostí Bieloruska “zvonka” môže byť mimoriadne kontraproduktívny. Ak však Lukašenko stratí kontrolu nad situáciou, kto by prevzal zodpovednosť za riadenie krajiny? Taliansko sa informovalo na tvrdosť, s akou Moskva odmieta akékoľvek európske sprostredkovacie zásahy. Putin jasne uviedol, že strata kontroly Lukašenkom by bola katastrofou pre všetkých, a preto by sám Lukašenkovi odporučil, aby sa stretol s ostatnými bývalými kandidátmi na prezidentský úrad, aby sa spolu pokúsili nájsť kompromisné riešenie.

Pokiaľ ide o možnú vojenskú podporu Lukašenka, Vladimír Putin pripomenul, že podľa zmluvy o kolektívnej bezpečnosti by Rusko mohlo byť požiadané o pomoc a ak by bolo požiadané, je „povinné“ poskytnúť pomoc. A tiež povedal, že Lukašenko už túto žiadosť predložil. Rusko však podľa Putina neverí, že v súčasnosti sú podmienky na zásah dostatočné. “Ak by sa však situácia mala urýchliť a došlo by k útokom na štátne inštitúcie, - povedal Putin - hodnotenie bude odlišné.”

Predseda talianskej vlády Conte sa v súlade so svojimi európskymi partnermi obmedzil na hodnotenie „znepokojivých“ obrysov, ktoré obklopujú celú situáciu, vrátane aféry Navaľnyj. Ruský prezident mu povedal, že aj on má v tejto téme záujem zistiť pravdu, a to natoľko, že chcel zriadiť vyšetrovaciu komisiu, ktorá objasní incident. Putin zároveň zdôraznil, aké dôležité je v tejto fáze zdieľať vedecké výsledky s nemeckou stranou. „V súčasnosti sa zdá, že v organizme postihnutej osoby nie sú stopy jedovatej látky (meno Navaľnyj ruský prezident počas celého telefonického hovoru nespomenull), ale sú zjavné účinky niečoho takého.”

Premiér Conte s Prezidentom Putinom prerokovali aj výbušnú atmosféru v Stredomorí a situáciu vo vývoji celosvetovej pandémie.

Putin prisľúbil Lukašenkovi pomoc
Rusko súhlasilo, že Bielorusku poskytne bezpečnostnú pomoc v prípade vojenského ohrozenia zvonka. Vyhlásil to bieloruský prezident Alexander Lukašenko po telefonickom rozhovore s Vladimirom Putinom, informuje spravodajský portál BBC. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | SITA