Sputnik V poskytuje dobrú imunitu, pričom kritici nechápu, ako funguje, uviedol ruský lekársky expert
28 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Keď Rusko pred dvoma týždňami predstavilo prvú registrovanú vakcínu proti koronavírusu na svete, toto oznámenie prinieslo vlnu kritiky zo Západu. Špičkový imunológ hovorí, že šialenstvo negativity bolo spôsobené ignoranciou, informuje portál RT.


Hlavný alergológ a imunológ na ruskom ministerstve zdravotníctva Rakhim Khaitov verí, že tí, ktorí túto vakcínu odpísali, sú v skutočnosti ignoranti. Poukazuje tiež na skutočnosť, že na celom svete existuje veľká skupina „anti-vaxxerov“ (ľudia, ktorí neveria na vakcíny). "Vždy spôsobili obrovské ujmy," poznamenal.

Khaitov zdôraznil, že o Sputniku V, vytvorenom Gamaleyovým inštitútom epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, je už známe, že poskytuje dobrú imunitnú odpoveď a vytvára protilátky u svojich pacientov. „Toto nie je len ďalšia vakcína - je to vakcína novej generácie. Bola vyvinutá na základe najnovších úspechov v molekulárnej biológii, virológii a imunológii, čo znamená, že je to vakcína založená na dôkazoch,“ uviedol.

„Aj keď postregistračné klinické skúšky sa len začínajú, už vieme, že vakcína poskytuje dobrú imunitnú odpoveď a vytvára protilátky,“ pokračoval expert. „Poskytuje tiež dobrú bunkovú reakciu a, čo je najdôležitejšie, je neškodná. Registrácia vakcíny bola úplne opodstatnená a myslím si, že to bude prvý efektívny liek," ďalej poznamenal lekársky expert.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že armáda sa úplne zbavila šikany
Ruská armáda sa takmer úplne zbavila desaťročia zlého šikanovania a „kasárneho chuligánstva“, vyhlásil námestník ministra obrany Andrej Kartapolov, pričom dodal, že to bude motivovať viac mladých ľudí, aby slúžili v armáde, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Khaitov tiež odpísal tých, ktorí veria, že Moskva „uponáhľala“ proces, či už na prestížne alebo propagandistické účely. „Myslím si, že to bolo správne rozhodnutie zaregistrovať vakcínu vytvorenú inštitútom Gamaleya. Klinický výskum po registrácii sa začína a teraz bude zaočkovaných 40 000 dobrovoľníkov. Vysokorizikové skupiny budú očkované súčasne - predovšetkým lekári a učitelia,“ uviedol.

„Myslím, že všetko bude úspešné. Mám v pláne tiež sa zaočkovať, ako aj moju najbližšiu rodinu a všetkých príbuzných,“ dodal na záver Khaitov.

Sputnik V bol zaregistrovaný 11. augusta, keď sa Rusko stalo prvou krajinou na svete, ktorá prišla s vakcínou proti koronavírusu. Vzorec prešiel klinickými skúškami v júni a júli. Je založená na už známej platforme, ktorá sa použila na vytvorenie množstva predchádzajúcich vakín.

Pompeo varuje, že sankcie zasiahnu Irán 20. septembra
Napriek tomu, že USA nepresvedčili svojich kolegov z Rady bezpečnosti OSN, aby opätovne uložili sankcie voči Iránu, USA sa ich snažia obísť, pričom stanovili dátum „okamžitého úderu sankcii“, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár