Minister vnútra už má náhradu za Lučanského na čele polície
28 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

“S definíciou korupcie je to ako s Colombovou ženou. Všetci o nej hovoria a nikto ju nevidel” - vysvetľuje svoj výrok na tému korupcia spred dvoch rokov Peter Kovařík, údajný nástupca súčasného policajného šéfa Lučanského.


Najvážnejším kandidátom na post policajného prezidenta má byť Peter Kovařík. Portál Aktuality.sk, na ktorý sa odvolávajú tvnoviny.sk píše, že bývalý šéf Úradu boja proti korupcii by mal nahradiť Milana Lučanského, ktorý vo funkcii končí o niekoľko dní.

Peter Kovařík túto informáciu nekomentoval. Reakciu nevydalo ani ministerstvo vnútra. To tvrdí, že meno Lučanského nástupcu má, ale verejne ho nepovie. Kovaříkova misia by nemala byť dlhá, vo funkcii by mal byť iba dovtedy, kým nový šéf polície nevyjde z regulérneho výberového konania.

Lučanský odmieta účasť v reformnej komisii, Mikulcovi to pripomína vyplakávanie
Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský odmieta, že by bol súčasťou komisie na reformu polície, ako o tom informoval v utorok (18. 8.) premiér Igor Matovič (OĽANO). Policajný šéf sa tiež obáva o budúcnosť polície a avizované zmeny vidí ako... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR


V tejto chvíli vieme, že Peter Kovařík pôsobí na Úrade vlády ako generálny riaditeľ sekcie korupcie a krízového manažmentu a šéf kancelárie bezpečnostnej rady, v minulosti bol policajným pridelencom vo Washingtone.

Z jeho rigoróznej práce na tému Preventívne opatrenia v boji proti korupcii (2018) Hlavný denník vybral nasledujúce pasáže:

“Ak prokurátorovi úradu špeciálnej prokuratúry položíte otázku, čo je to korupcia, odpovie vám, že je to niektorý z trestných činov vymenovaných v treťom diele ôsmej hlavy Trestného zákona. Zástupca mimovládnej organizácie vám povie, že je to zneužitie moci na osobné obohatenie. Ak začnete pátrať po vysvetlení tohto pojmu, narazíte aj na vysvetlenie, že tento pojem v našom právnom poriadku nie je presne definovaný.”

“Ešte nejasnejšie odpovede dostanete, ak sa opýtate, čo všetko zahŕňa pojem prevencia korupcie. Policajt by vám možno odpovedal, že najlepšia prevencia je tvrdá represia. Ale je to skutočne tak? Zástupca mimovládnej organizácie by vám zrejme povedal, že je to kombinácia opatrení zabezpečujúcich transparentnosť, zodpovednosť a dobré vládnutie. Skúste hľadať na webe viac a zistíte, že aj keď množstvo autorov rozoberá najmä trestnoprávne aspekty korupčných trestných činov, nájsť ucelené systémové riešenia nie je až také jednoduché.”

Do tretice Peter Kovařík vo svojej rigoróznej práci spomína svojho slávneho filmového kolegu: “Pri definícii korupcie” je to ako s manželkou poručíka Colomba, všetci o nej hovoria a nikto ju nevidel. Mnohí úradníci verejnej správy deklarujú aktivity, ktoré v rámci prevencie robia, vznikajú rozsiahle plány, ale málokto ich aj prečíta ďalej ako po tretiu stranu.” Zostáva veriť, že s Petrom Kovaříkom sa policajti dočítajú až do konca príbehu.

Lučanský je v prípade potreby pripravený predĺžiť svoju službu v polícii
Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský, ktorý v utorok (30.6.) informoval o odstúpení z funkcie a požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31. augustu, je v prípade potreby v súvislosti s prípadnou druhou vlnou nového koronavírusu ochotný... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | TASR