Manželov influencerov v Iráne odsúdili na bičovanie a roky odňatia slobody
28 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Bičovanie a roky väzenia za to, čo nám pripadá ako každodenná samozrejmosť.


Revolučný súd v Iráne odsúdil manželov Ahmad Moin-Shiraziho (Picasso Moin) a Shabnam Shahrokhiovú, ktorí sú v Iráne významnými influencermi na Instagrame, na celkom 16 rokov väzenia, 74 rán a peňažnú pokutu. Informuje portál en.radiofarda.com.

V príspevku na Instagrame 29. apríla Ahmad Moin-Shirazi, ktorý teraz žije v exile v Turecku so svojou manželkou Shabnam Shahrokhi a dvoma deťmi uviedol, že súd vydal rozsudok proti nemu a jeho manželke v neprítomnosti na základe obvinenia z „propagandy proti režimu“ a za „obscénne a vulgárne“ príspevky na sociálnych médiách, ktoré pôsobia proti verejnej morálke a propagujú morálnu korupciu.

Podľa fotografií, ktoré  Moin-Shirazi a jeho manželka uverejnili na Instagrame, rodina musela následne opustiť Irán, aby v Turecku žila v exile v snahe vyhnúť sa prenasledovaniu.  Moin-Shirazi hovorí, že on a jeho manželka boli opakovane predvolaní na ministerstvo spravodajstva, obvinení zo špionáže, varovaní pred ich aktivitami v oblasti sociálnych médií a dokonca jeden deň zadržaní pred prepustením na kauciu.

V Číne zatkli takmer 5800 ľudí za trestné činy súvisiace s koronavírusom
Od januára zatkli v Číne takmer 5800 ľudí v súvislosti s prečinmi či zločinmi súvisiacimi s koronavírusou pandémiou. Prípady zahŕňajú vraždy, neoprávnený predaj zdravotníckych pomôcok i nepravdivé informovanie o cestovaní, uviedla v piatok štátna... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | TASR


Foto z Instagramu, na ktorom manželia podľa iránskych úradov "propagujú dekadentný západný štýl života".


Pár má spolu takmer 1,5 milióna sledovateľov na Instagrame.  Často publikoval fotografie, na ktorých cvičia alebo predvádzajú kickbox v rodinnom byte v Teheráne. Tiež písali o tehotenstve, svojich deťoch a niekedy o sociálnych alebo politických témach a občas inzerovali detské výrobky alebo výzvy na charitu.

Iránske úrady často zatýkajú nekonformných vplyvných ľudí na sociálnych médiách na základe obvinenia z korupcie alebo za "pornografickú" prezentáciu.

V októbri 2019 zatkli v Iráne inú influencerku, 22-ročnú Sahar Tabarovú, ktorá je známa svojimi videami a upravenými fotografiami, ktoré akoby napodobňovali Angelinu Jolie. Iránska polícia ju donútila vystúpiť v televízii s priznaním sa k rúhaniu. Jej obraz vo verejnosti propaganda zmanipulovala na obraz duševne chorého človeka.

USA chcú aj napriek odmietnutiu BR OSN obnoviť sankcie voči Iránu
Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v utorok zamietla požiadavku americkej vlády o opätovné zavedenie všetkých sankcií voči Iránu. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR