Biely dom vyslal 1 000 vojakov národnej gardy a 200 agentov na pomoc Kenoshe (VIDEO)
28 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Trumpova administratíva vyslala takmer 1 000 vojakov národnej gardy a viac ako 200 federálnych agentov na podporu miestnych orgánov činných v trestnom konaní v meste Kenosha, ktoré je postihnuté nepokojmi potom, čo polícia postrelila Jacoba Blaka, informuje portál RT.


"Prezident Trump odsudzuje násilie vo všetkých formách a je presvedčený, že musíme chrániť všetkých Američanov pred chaosom a bezprávím," uviedla tajomníčka Bieleho domu Kayleigh McEnanyová vo vyhlásení v stredu večer. "Preto nabáda guvernérov demokratov, aby požiadali národnú gardu a federálne orgány činné v trestnom konaní, aby zvýšili svoje úsilie v oblasti presadzovania práva."

"Wisconsinu sme pomohli pri nasadení takmer 1 000 jednotiek národnej gardy a viac ako 200 zamestnancov federálnych orgánov činných v trestnom konaní, medzi ktoré patrí FBI a americkí maršáli," uviedla tajomníčka Bieleho domu.

Zatiaľ čo guvernér Wisconsinu Evers v stredu uviedol, že rozšíri nasadenie štátnej gardy v Kenoshe z 250 na 500 vojakov, nespomínal federálne sily. Misia Bieleho domu neskôr objasnila, že sa k nim pripojí 200 federálnych dôstojníkov a takmer 1 000 jednotiek z iných štátov.



Hodiny po tom, čo Eversovo vyhlásenie oznámilo rozšírenú prítomnosť gardy, prezident Donald Trump povedal, že hovoril s guvernérom a poznamenal, že „súhlasil s prijatím federálnej pomoci“, hoci v tom čase neposkytol podrobnosti o nasadení. Nie je jasné, či sa federálna iniciatíva podnietila na žiadosť okresného výboru mesta Kenosha skôr v ten deň, keď poprosila Eversa o vyslanie celkovo 1 500 jednotiek.

Nepokoje sa v Kenoshe odštartovali v nedeľu, keď bol postrelený afroamerický muž Jacob Blak. Kým ničenie bolo v utorok menej rozšírené ako predchádzajúca noc, spor medzi demonštrantmi a tými, ktorí sa snažili chrániť majetok, skončil paľbou a dvaja skončili mŕtvi. 17-ročný podozrivý pri streľbe bol vzatý do väzby a obvinený z vraždy.

Demonštranti začali štvrtú noc nepokojov a tiež sa vzpierajú zákazu vychádzania.



Čína protestuje proti údajnému vpádu amerického špionážneho lietadla počas vojenských cvičení
Čína protestuje proti údajnému vpádu špionážneho lietadla amerického letectva do bezletovej zóny, do ktorej stíhačka typu Lockheed U-2 vletela počas vojenských cvičení na severe krajiny, informuje portál AP. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Timotej Dudka