Vanity Fair vybral na titulku Breonnu, obeť policajnej brutality v USA
27 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Mladé dievča zabila polícia v spánku v jej dome v Kentucky. Bol marec 2019.


Rovnako tak, ako sa námestia Spojených štátov opäť rozhárajú v zrkadle tragických udalostí vo Wisconsine, je to aj magazín Vanity Fair, ktorý aktuálne pripomína vážnosť dôsledkov rasovej nenávisti v USA a jej obete. Časopis venuje obálku septembrového čísla Breonne Taylorovej, 26-ročnej afroameričanke, ktorú zabila vlani v marci polícia počas spánku v jej dome v Louisville v Kentucky. Toto významné gesto si všimol taliansky portál lastampa.it.

Fotografia na obálke zobrazuje portrét Breonny od Amy Sheraldovej, tej istej umelkyne, ktorá maľovala portrét bývalej prvej dámy Spojených štátov amerických Michelle Obamovej. Ten je teraz vystavený v Národnej galérii portrétov vo Washingtone.

Breonna sa stala jednou z tvárí protestov v USA proti násilnostiam polície a proti rasizmu voči africkým Američanom. Taylorovú zabili agenti v čase, keď spala vo svojom dome. Uplynuli už dlhé mesiace, no vyšetrovacie orgány v Louisville a v Kentucky však napriek tlaku zo všetkých strán nateraz neposkytli žiadne vysvetlenie k tejto tragickej udalosti.

Výsledkom „boja proti rasizmu“ je „rasizmus proti bielym“ v USA
Súčasné nepokoje v USA sú priamym dôsledkom takmer polstoročných lží médií, Holywoodu a vzdelávacieho systému. Cituje portál inosmi.ru amerického publicistu Setha Grossmana. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020


Včera vyhnal tisíce ľudí do ulíc prípad 29-ročného Jacoba Blaka, ktorého postrelil policajt. A to strelami do chrbta - bolo ich najmenej sedem. Stalo sa to v meste Kenosha vo Wisconsine, 100 km od Chicaga.

Kenosha a Wisconsin v okamihu vybuchli tak, ako predtým - z tých istých príčin - Minneapolis a Minnesota. Rasizmus sa tak stáva ústrednou témou predvolebnej prezidentskej kampane v USA. Zásluhy v boji proti nemu si privlastňujú obaja kandidáti, no mnohé americké mestá sú už v stave občianskych nepokojov a neposlušnosti.

Magazín Vanity Fair je mesačník o popkultúre, móde a aktuálnych udalostiach. Vydáva ho Condé Nast v Spojených štátoch. Prvá verzia Vanity Fair vyšla v rokoch 1913 až 1936. Magazín začal po prestávke opäť vychádzať v roku 1983 a v súčasnosti zahŕňa päť medzinárodných mutácií. Fotografiu zo septembrovej titulky výnimočne uvoľnil už predtým, ako sa dostane do predaja.

Rasizmus na univerzite Yale. Diskriminujú tam bielych a ázijcov
Univerzita Yale nezákonne diskriminuje ázijských a bielych uchádzačov o štúdium, čo je v rozpore so zákonom o občianskych právach z roku 1964, uviedlo ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Mário Martinka