Ukrajinský oligarcha Kolomojskij odchádza zo Slovenska s dlhým nosom
27 | 08 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ukrajinský miliardár, ktorý ešte donedávna hľadal na východnom Slovensku ropu má problémy s americkým ministerstvom spravodlivosti. Američania mu chcú zabaviť časť majetku a idú po jeho nehnuteľnostiach, píše Plus7dní


Po Slovensku sa pohybujú rozličný zahraniční podnikatelia, ktorí tu hľadajú možnosti ako zarobiť a zvýšiť tak svoj kapitál. Jedným z nich je aj ukrajinský miliardár Igor Kolomojskij, ktorý striedavo žije v Izraeli a vo švajčiarskej Ženeve, pretože pre viaceré škandály s jeho podnikaním pred niekoľkými rokmi musel utiecť z jeho rodnej vlasti. Tamojšie orgány mu totiž koncom roka 2016 kvôli machináciám zoštátnili jeho Privatbanku, ktorú spoluvlastnil s ďalším ukrajinským veľkopodnikateľom Gennadyjom Bogoljubovom.

Obaja biznismeni sa do problémov dostali v USA, kde začiatkom tohto roka americké ministerstvo spravodlivosti v spolupráci s FBI oznámilo, že sa im snaží zabaviť dve nehnuteľnosti v hodnote 70 miliónov dolárov (asi 59 miliónov eur). Ide o takmer 30-poschodový vežiak PNC Plaza v meste Louisville v štáte Kentucky a administratívnu budovu v texaskom Dallase.

Americké úrady tvrdia, že Kolomojskij a Bogoljubov mali obidve budovy kúpiť z nelegálnych peňazí získaných z vytunelovanej Privatbanky. Z nej si, podľa správy ukrajinskej Národnej banky, medzi rokmi 2008 a 2016 nezákonne „previedli“ až 5,5 miliardy dolárov (asi 4,67 miliardy eur). Kolomojskij sa o osude Privatbanky naťahuje s Ukrajinou na súdoch v Londýne aj v Kyjeve.

Komentár Antona Kanevského: Prezident Zelenský ako prechodný projekt
Medzi Igorom Kolomojským a Viktorom Pinčukom. Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | Anton Kanevský (Fond strategickej kultúry)


Ukrajinský oligarcha však rozvíja svoje obchodné aktivity aj na Slovensku. Jeho olejárska spoločnosť JKX Oil & Gas z Londýna hľadá už roky aj v spolupráci s americkou Alpine Oil & Gas ropu v okolí Bardejova, Svidníka, Sniny a Medzilaboriec.

Ťažobné aktivity pri hľadaní čierneho zlata a zemného plynu v obciach Krivá-Oľka a Smilno sa ale nepáčili tamojším ľuďom, ktorí proti nej viackrát protestovali. Pomohlo to, pretože spoločnosť sa v apríli tohto roka rozhodla nepokračovať pri Smilne v ďalšom prieskume a svoj vrt zasypala.

„Pozemok uviedli do pôvodného stavu a odišli. Nemyslím si, že sa ešte niekedy vrátia. Neviem ani, žeby ropu hľadali v iných obciach okolo Bardejova,“ povedal pre Plus7dní starosta dedinky na severovýchode Slovenska Vladimír Baran.

Oligarcha Kolomojskyj sa vrátil na Ukrajinu
Ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj sa vo štvrtok po takmer dvoch rokoch strávených v Izraeli vrátil na Ukrajinu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Ukrinform, ktorá pripomenula, že Kolomojskyj svojho času vyhlasoval, že na Ukrajinu sa vráti... Čítať ďalej
16 | 05 | 2019 | tasr


Spokojní sú aj v Krivej-Oľke, kde miestnych pobúrila najmä skutočnosť, že spoločnosť chcela vŕtať do zeme iba 150 metrov od prvého domu v dedine. „Nie, nie. Nie sú tu,“ skonštatoval spokojne starosta Oľky Vladimír Ščerba. Podľa portálu skupina firiem, ktorá na hraniciach s Poľskom hľadala nové zdroje energie preinvestovala do prieskumov viac ako 20 miliónov eur a iba za prieskumné licencie platila do štátnej pokladnice 500-tisíc eur za rok.

Igor Kolomojský má mať tesné väzby aj na súčasného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý pred voľbami vystupoval v Kolomojského televíznej stanici a ešte ako herec si skúšal ako by zvládol funkciu prezidenta. Ukrajinské médiá píšu, že oligarcha Kolomojský, ktorý kedysi šéfoval Dnepropetrovskej oblasti, má silnú podporu v parlamente, kde za ním údajne stojí až dvadsať poslancov.

KAUZA: „Škandalózne“ odhalenia daniarov vo firme nového šéfa Tiposu
Vo firme nového šéfa Tiposu daniari odhalili zaujímavé veci. Po ich kontrole musel zaplatiť desiatky tisíc eur, o ktoré sa teraz súdi. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.