Sibírski lekári, ktorí liečili Navaľného, vydali otvorený list, v ktorom odmietajú kritiku západných médii
27 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ruskí lekári, ktorí minulý týždeň liečili Alexeja Navaľného, vydali otvorený list ako reakciu na kritiku ich úsilia o záchranu jeho života, pričom ich urazil nejaký komentár, ktorý je podľa nich politicky motivovaný, informuje portál RT.


Sibírski lekári tvrdia, že robili, čo sa dalo, v situácii, ktorá je pod vysokým tlakom, a že mediálne pokrytie je „neprijateľné“ a je súčasťou toho, čo nazývajú „politická diagnóza“. Okrem personálu pohotovostnej nemocnice v Omsku, kde bol Navaľnyj prijatý po tom, čo ochorel počas letu do Moskvy, podpísali tento list aj ďalšie popredné ruské zdravotnícke osobnosti.

Medzi nich patrí predseda Ruského odborového zväzu pracovníkov v zdravotníctve, Sergej Bystrushkin, rektorka Štátnej lekárskej univerzity v Omsku, Maria Livzanová, ale aj prominentný ruský lekár Murat Adyrbaev.

"Ľudia bez lekárskeho vzdelania robia diagnózy, hovoria o liečbe a manipulujú s informáciami. Zároveň žiadny z nich nebol svedkom jeho stavu," napísali lekári. „Namiesto toho vidíme jav známy ako politická diagnóza, ktorý nemá nič spoločné s medicínou,“ dodali.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/08/27/toxikolog-lekari-mozu-len-dufat-jed-ktory-otravil-navalneho-%e2%80%8b%e2%80%8bje-extremne-ucinny/

„V poslednej dobe je takmer módne kritizovať stav ruskej zdravotnej starostlivosti. Uvedomujeme si, že niekedy sú záporné komentáre vhodné a konštruktívne. Avšak niektorí ľudia sa však viac zaujímajú o toaletu v prijímacích oddeleniach, ktoré sa v súčasnosti obnovujú, a nie o objektívne hodnotenie skutočností o pacientovi," ďalej sa uvádza v liste.

Zamestnanci sú jasne rozrušení tónom mediálneho pokrytia, najmä čo sa týka zahraničných portálov. „Došlo sa k záveru, že lekári z Omska boli porovnávaní s hrdinami Moliereových komédií, pre ktorých boli pijavice hlavnými liečebnými metódami. Je to vulgárna urážka pre lekárov, ktorí zachránili pacientovi život," ďalej pokračujú lekári.

„Do 16 minút od prijatia signálu z lietadla prišla sanitka na letisko. 17 minút potom, čo bol pacient prenesený na nosidlách, bol prevezený do lekárskeho strediska pohotovostnej nemocnice v Omsku. 44 hodín lekári bojovali o svoj život. Toto sú fakty, ktoré nemožno poprieť,“ vysvetlil list ďalej.

Sibírski lekári tvrdia, že zachránili Navaľnému život
Ruskí lekári v sibírskej nemocnici, ktorí ako prví ošetrovali ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, v pondelok vyhlásili, že mu zachránili život. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vo štvrtok minulého týždňa lietadlo prepravujúce Navaľného uskutočnilo núdzové pristátie v sibírskom meste potom, čo sa náhle cítil zle počas letu do Moskvy. Navaľnyj bol rýchlo prenesený do nemocnice, umiestnený do indukovanej kómy a napojený na ventilátor. V sobotu ráno bol prevezený do Nemecka na ďalšie ošetrenie.

Nemeckí lekári v pondelok vyhlásili, že Navaľnyj bol otrávený. Testy preukázali v jeho tele látku zo skupiny inhibítorov cholínesterázy. Expertný toxikológ z Omsku Alexander Sabayev však neskôr uviedol, že ruskí lekári počas testov nenašli vo jeho krvi žiadne inhibítory cholínesterázy.

Tvrdenie, že Navaľnyj bol otrávený je predčasné
Kremeľ v utorkovom vyhlásení uviedol, že tvrdenie Nemecka o otrávení predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného je predčasné, píše agentúra AFP. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR