Nemecko žiada diplomatické vyriešenie grécko-tureckých konfliktov v Stredozemí
27 | 08 | 2020 I TASR

Nemecko vo štvrtok vyzvalo na ukončenie námorného cvičenia Grécka a Turecka vo východnom Stredozemí. Cieľom tohto kroku Berlína je začatie rokovaní medzi oboma prímorskými krajinami, ktoré sa v súčasnosti sporia pre ložiská zemného plynu a ropy v regióne, ako aj pre hranice svojich teritoriálnych vôd, informuje agentúra AFP.


Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ na neformálnom stretnutí momentálne v Berlíne diskutujú o napätí v oblasti Stredozemného mora. Viacerí šéfovia európskych diplomacií sa obávajú, že grécko-turecké spory by mohli vyústiť do ozbrojeného konfliktu. Podľa nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa si napätie medzi Gréckom a Tureckom žiada "diplomatické riešenie".

"Predpokladom rokovaní je zastavenie (vojenských) manévrov vo východnom Stredozemí," dodal Maas, ktorý vystupuje v konflikte ako sprostredkovateľ. Turecko zároveň vo štvrtok ohlásilo nové "delostrelecké cvičenie" na hranici svojich pobrežných vôd na severovýchode Stredozemného mora. Stalo sa tak deň po tom, Grécko - jeho západný sused - začalo v stredu južne od ostrova Kréta spoločne s Francúzskom, Talianskom a Cyprom trojdňové vojenské cvičenie.

Ani jedna strana si podľa Maasa "určite nezasadne za rokovací stôl, keď vo východnom Stredomorí budú oproti sebe stáť vojenské lode".

Ukrajinský oligarcha Kolomojskij odchádza zo Slovenska s dlhým nosom
Ukrajinský miliardár, ktorý ešte donedávna hľadal na východnom Slovensku ropu má problémy s americkým ministerstvom spravodlivosti. Američania mu chcú zabaviť časť majetku a idú po jeho nehnuteľnostiach, píše Plus7dní Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.