Americké jednotky nelegálne operujúce v Sýrii sa pokúsili zablokovať ruský konvoj (VIDEO)
27 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že americké jednotky zapojené do incidentu v Sýrii boli vopred informované o vojenskom konvoji, ktorý sa presúval do oblasti, ale úmyselne zablokovali jeho cestu a podnietili tak ruskú reakciu, informuje portál RT.


Je potrebné si tiež uvedomiť, že ruská armáda je v Sýrii legálne podľa medzinárodného práva, zatiaľ čo americká prítomnosť je nezákonná. Damask nenapadol USA a ani nepozval Washington, aby do jeho krajiny vyslal jednotky.

Ruské správy uvádzajúce „násilné“ frašky v severovýchodnej Sýrii sa začali objavovať v stredu, keď portál Politico prvýkrát prišiel s touto informáciou. V správe sa citujú obvyklé anonymné zdroje a tiež sa uvádza, že štyria americkí vojenskí pracovníci boli zranení, keď ruské obrnené vozidlo narazilo do toho amerického.

Predovšetkým Pentagón prestal vydávať oficiálne vyhlásenie a túto úlohu odovzdal Národnej bezpečnostnej rade (NSC), kľúčovému vládnemu orgánu, ktorý je podriadený Bielemu domu. Správy boli rýchlo rozšírené ďalšími západnými médiami, z ktorých niektorí citovali predstaviteľov NSC, ktorí kritizovali Moskvu za „nebezpečné a neprofesionálne správanie“.

Francúzi, Taliani, Gréci a Cyprus provokujú vojenským cvičením v Stredozemnom mori Turecko
Grécko, Francúzsko, Taliansko a Cyprus začnú v stredu spoločné vojenské cvičenie vo východnej časti Stredozemného mora, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok však ponúklo vlastnú verziu. Valery Gerasimov, vedúci ruského generálneho štábu, oslovil priame vedenia svojho amerického náprotivku Marka Milleyho a pripomenul mu, že ruský konvoj má prejsť oblasťou.



„Vojenský personál USA sa napriek tomu pokúsil zablokovať ruskú hliadku, čím porušil existujúce bezpečnostné dohody,“ uviedlo vyhlásenie ministerstva. Ruským jednotkám zostalo na výber, aby prijali „potrebné opatrenia na zabránenie incidentu a ďalšie plnenie svojich povinností“.

Zábery z incidentu sa objavili na sociálnych médiách a ukazujú, ako je niekoľko ruských obrnených nákladných vozidiel pri amerických vozidlách M-ATV.

V ďalšom videu, ktoré bolo údajne zaznamenané na mieste, je vojenský vrtuľník, ktorý krúži nad vozidlami.



Konfrontácia sa skončila, keď zasiahla ruská vojenská polícia, ktorým sa podarilo situáciu upokojiť.

Čína protestuje proti údajnému vpádu amerického špionážneho lietadla počas vojenských cvičení
Čína protestuje proti údajnému vpádu špionážneho lietadla amerického letectva do bezletovej zóny, do ktorej stíhačka typu Lockheed U-2 vletela počas vojenských cvičení na severe krajiny, informuje portál AP. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Timotej Dudka