Z druhej najväčšej fabriky nacistov na výbušniny bude ekologický priemyselný park
26 | 08 | 2020 I

V bývalej nacistickej zbrojárskej továrni „Werk Tanne“ v pohorí Harz sa vyrábala výbušnina TNT pre Wehrmacht. Teraz sa tam buduje ekologický model priemyselného parku budúcnosti


Mnohé z nacistických tovární na zbrane, výbušniny a zbraňové systémy mali krycie názvy a napríklad zariadenia na výrobu výbušnín boli pomenované podľa stromov. Niekoľko z nich bolo aj v nemeckom pohorí Harz. V údolí Siebertal vyrábala druhá najväčšia utajená zbrojárka nacistov výbušniny do granátov. „Werk Tanne“ (fabrika jedľa) neďaleko Clausthal-Zellerfeldu bola strategická pre nacistické Nemecko. O jej novom osude píše portál taz.de.

Vstup na jej územie je dodnes zakázaný. "Stop! Nebezpečná oblasť! “varujú nápisy na oplotení. A oblasť je naozaj životu nebezpečná. Pôda je všade navôkol ťažko kontaminovaná jedovatými chemikáliami. Inak vidno iba trosky a zreteľné stopy po ťažkom ale presnom bombardovaní.

V Nemecku odsúdili po 75 rokoch bývalého nacistického dozorcu
Krajinský súd v nemeckom meste Hamburg uznal vo štvrtok za vinného 93-ročného bývalého príslušníka nacistických oddielov Schutzstaffel (SS) a dozorcu v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof, ktorý bol obvinený zo spoluúčasti na vraždách 5232... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


K fabrike “Werk tanne” patrilo asi dvesto budov s rôznym poslaním. Továreň bola v prevádzke od roku 1939 do roku 1944 a slúžila nacionálnym socialistom Nemecka predovšetkým na výrobu trinitrotoluénu (TNT). Ihneď po tom, čo sa dostali k moci, začali sa v Nemecku aktivity na masívne rozširovanie výroby výbušnín a bojových systémov.

Začiatkom roku 1934 odborníci v Hornom Harzi hľadali vhodný terén - a našli to, čo ešte dnes vidno v hustom lese neďaleko Clausthal-Zellerfeldu. V roku 1936 bola z kamuflážnych dôvodov dokončená továreň, ktorá sa volala „Tanne Plant“. Okrem výroby TNT sa tam plnili výbušninou aj bomby, míny a granáty. Okolo roku 1942 pracovalo vo fabrike 2 500 ľudí.

Výrobné haly nacistov čakajú na opravu a nových nájomníkov. Zdroj Wikipédia


“Medzi nimi bolo veľa vojnových zajatcov a mnoho ľudí na nútených prácach, unesených zo Sovietskeho zväzu”, spomína pre taz.de geológ a environmentalista Friedhart Knolle z Goslaru. Predovšetkým mali vykonávať tie najnebezpečnejšie práce a plniť náboje vysoko toxickým TNT. V júni 1940 tam pri vážnej explózii zomrelo 61 ľudí. V Clausthal-Zellerfelde praskali okná a technologické časti zariadení továrne odleteli takmer dva kilometre do Klepperbergu. Knolle, spoluautor nedávno vydanej knihy Tarnname Tanne už roky odhaľuje tajomstvá továrne a varuje pred pokračujúcim znečisťovaním životného prostredia.

Obnova areálu s rozlohou 74 hektárov však prebieha už veľa rokov. Práca je náročná, pretože kontaminované miesta a životu nebezpečné chemikálie látky sú takmer všade kam stúpite. Je tu však vidieť aj pokrok. Predchádzajúci vlastník nehnuteľnosti, spoločnosť IVG Immobilien, postavila vyrovnávaciu nádrž a systém aktívneho uhlia pomáhal neutralizovať znečistenú vodu. Štátne lesy Dolného Saska v posledných rokoch odstránili takmer všetky staré jedovaté ložiská v troch susedných rybníkoch. Kontaminované kaly sa museli zneškodniť na skládkach nebezpečného odpadu.

USA nariadili deportáciu bývalého nacistického vojaka späť do Nemecka
Súd v Spojených štátoch nariadil deportáciu bývalého vojenského dôstojníka do Nemecka, kde stále poberá dôchodok za svoju „vojnovú službu,“ informuje BBC. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Halali Verwaltungs GmbH, so sídlom v Liebenau (neďaleko Nienburgu), je vlastníkom tejto lokality od februára 2018. Generálni riaditelia Jens Jacobi a Alexander Schönburg-Hartenstein oznámili, že zmenia bývalý závod „Tanne“ na „budúci ekologický priemyselný park“. Čistička odpadových vôd na báze rastlín so skladovacími nádržami - najväčšia svojho druhu v Nemecku - má filtrovať toxické látky z priesakovej vody čistou biotechnológiou.

Pamätník obetiam areálu z čias nacistického obdobia. Zdroj Wikipédia


Plánuje sa aj fotovoltaický systém. Mal by ročne vyrábať približne 17 miliónov kilowatthodín elektrickej energie a zásobovať 5 000 domácností v Clausthal-Zellerfelde obnoviteľnou energiou. Areál sa pripravuje pre fungovanie malých a stredných podnikov. Budúci „Tanne Business Park“ je už súčasťou nového územného rozvojového zámeru.

„S cieľom začať s úspešnou budúcnosťou je nevyhnutné najprv sa vyrovnať s minulosťou,“ hovorí generálny riaditeľ. 7. októbra 1944 lietadlá amerických vzdušných síl zaútočili na továreň na výbušniny a zničili 70 budov. Takmer 100 ľudí bolo zabitých, väčšina z nich boli na nútených prácach.

Prvýkrát je v objekte aj pamätná tabuľa jeho obetí. „Mnoho rokov som bojoval za takúto pamätnú tabuľu,“ hovorí Knolle. Jej slávnostné odhalenie sa uskutoční o pár dní v septembri, pripomína portál taz.de.

VIDEO: Extrémne vzácny nacistický šifrovací stroj bol vydražený v aukcií za viac ako 100 000 dolárov
V aukcii sa predalo za viac ako 100 000 dolárov šifrovacie zariadenie, ktoré nacistické Nemecko používalo počas druhej svetovej vojny na prenos kódovaných správ. Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | Marek Molnár