Sean Connery, večný James Bond, má dnes 90 rokov
26 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Mnohí ho spájajú s Jamesom Bondom. Škót Sean Connery však dosiahol oveľa viac - hral s najväčšími režisérmi svojej doby, v roku 1987 získal Oscara a v roku 1999 bol zvolený za „najsexi muža storočia“.


Sean Connery má dnes 90 rokov. Narodil sa 25. augusta 1930 v škótskom Edinburghu. Pochádza z chudobného prostredia. Skončil školu vo veku 13 rokov. S prácou ako roznášač mlieka a plavčík zlepšoval rodinné príjmy počas vojnových dní. Vo veku 16 rokov sa zapísal do kráľovského námorníctva, ale po dvoch rokoch ho musel zo zdravotných dôvodov opustiť. Potom sa dostal k podivným prácam, pózoval ako nahý model či chodil po domácnostiach a leštil nábytok. Takto začína svoju poctu skvelému hercovi portál stern. de.

S veľkým úspechom sa venoval kulturistike, v roku 1950 sa Sean Connery stal majstrom Škótska. V súťaži „Mr. Universe“ sa umiestnil na treťom mieste. Jeho triumfy kulturistu potom viedli k jeho prvým hereckým úlohám. V roku 1957 ho prvý raz videli návštevníci kín.

V roku 1962 dostal Sean Connery, úlohu, ktorá ho náhle preslávila - a ktorá mu dodnes patrí. Vo filmovej adaptácii románu Iana Fleminga hral Connery tajného agenta 007. Zakrátko nasledovali ďalšie “Bondovky”, vďaka čomu sa Connery stal medzinárodne uznávaným hereckým idolom.

Aj Bond musí počkať. Kvôli koronavírusu
Najnovšej bondovky s názvom No Time to Die (Nie je čas zomrieť) sa diváci tak ľahko nedočkajú. Tvorcovia filmu boli pre hrozbu šírenia koronavírusu nútení odložiť premiéru na november. Táto informácia bola zverejnená na oficiálnej stránke... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


Sean Connery dokázal, že je vhodný aj pre zrelšie úlohy v psychologickom trileri Alfreda Hitchcocka z roku 1964 „Marnie“. V ňom hrá vydavateľa, ktorý pri čine chytí kleptomanku ( Tippi Hedren ) a donúti ju k svatbe. V manželstve potom vyšetruje jej psychické poruchy. Nasledujúci rok už nakrúcal s režisérom Sidney Lumetom, v rokoch 1965 a 1967 bol späť ako James Bond.

Jeho súkromný život bol úplne iný ako ten filmový. Sean Connery bol skromný a tichý človek.V roku 1962 sa oženil s austrálskou herečkou Diane Cilento. Z tohto manželstva sa narodil syn Jason. V roku 1973 sa manželia rozviedli.

Po ukončení svojej “Bondovskej” profesionálnej dráhy preukázal Connery svoju hereckú genialitu, okrem iného v skvelej psychodráme Sidneyho Lumeta  z roku 1972. V polovici 70. rokov hral v niekoľkých dobrodružných filmoch. V roku 1975 sa Connery oženil s maliarkou Micheline Roquebruneovou, s ktorou žije dodnes a údajne aj šťastne.

Známe sú jeho “Hoodovky”, v ktorých hrával postavy kráľa Richarda. K oceneniu Oscar sa dostal v roku 1987 za svoju úlohu v „The Untouchables“. Connery vo filme hrá policajta, ktorý bojuje proti Al Caponemu v časoch prohibície. Film mal prvotriedne obsadenie s Kevinom Costnerom, Andym Garciom a Robertom De Nirom - a napriek tomu Conneryho vynikol. Získal Oscara za najlepšiu vedľajšiu úlohu. Získal aj Zlatý glóbus.

Posledná bondovka? Presvitajúca plešina Daniela Craiga: Bude mať Bond šedivé vlasy?
Bol v tom úmysel natáčacieho štábu? Agent 007 síce má byť na začiatku nového filmu Nie je čas zomrieť ako dôchodca, ale že by filmári chceli tento fakt podčiarknuť do tej miery, aby Danielovi Craigovi (51) nechali na plátne presvitať... Čítať ďalej
17 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová


V roku 1989 prebral ďalšie ocenenie, ktoré je takmer rovnako lichotivé - časopis „People“ ho označil za „najsexi muža spomedzi žijúcich hercov“. A o desať rokov neskôr bol dokonca zvolený za „najsexi muža storočia“. V roku 2005 Connery konečne získal Európsku filmovú cenu za celoživotné dielo v Berlíne - najvyššie ocenenie, ktoré môže filmový herec v Európe prijať. Od roku 2000 je tiež držiteľom titulu sir.

V roku 1999 si Connery popri Catherine Zeta-Jonesovej zahral starnúceho zlodeja, ktorý sa zamiloval do mladej kolegyne v romantickom thrilleri „Lákavá pasca“ - ale úloha horlivého milenca už toľko nevydala, ako kedysi.

Connery je Škót telom aj dušou. Rád sa ukazuje v kilte. Názov jeho autobiografie ukazuje, ako vážne vníma vlastenectvo: „Byť Škótom“. O svoju vlasť sa zaujíma už desaťročia. Založil škótsky medzinárodný vzdelávací fond, ktorý udeľuje štipendiá nadaným Škótom. Okrem iného išli do jeho nadácií aj milióny z filmov o Jamesovi Bondovi. Je za nezávislosť Škótska a je členom a sponzorom škótskej národnej strany.

Skutočnosť, že opustil svoju domovskú krajinu už dávno, vôbec nie je s vyššie uvedeným v nejakom rozpore. Všetko najlepšie k narodeninám, sir Sean Connery!

Najväčšia minca za 1100 rokov! James Bond ako Goldfinger: 007 kilo čistého zlata!
Britská kráľovská mincovňa predstavila najväčšiu mincu za 1100 rokov svojej histórie, a to k 25. bondovke Nie je čas zomrieť, ktorá ide do kín už za mesiac. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth