Po dvoch týždňoch protestov v Bielorusku nariadil Lukašenko úradníkom, aby prepustili učiteľov, ktorí podporovali opozíciu
26 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko nariadil, aby všetci učitelia, ktorí nepodporovali „štátnu ideológiu“, boli prepustení zo zamestnania a tiež nariadil ministrovi školstva Igorovi Karpenkovi, aby sa s nimi „vysporiadal“, informuje portál RT.


Bieloruská spoločnosť v súčasnosti prechádza turbulentným obdobím po masových nepokojoch spôsobených výsledkami prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré mnohí považovali za sfalšované.

Podľa oficiálnych čísel získal úradujúci Lukašenko 80% hlasov, pričom opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská získala iba 10%. Po zatvorení volebných miestností sa desiatky tisíc Bielorusov stretlo v uliciach po celej krajine, aby požadovali slobodné a spravodlivé voľby.

Demonštranti sa stretli s násilím zo strany polície, ktorá použila slzný plyn a omračujúce granáty na rozptýlenie davov.

Bolsonaro nazval novinárov „slabochov“, ktorí by nezvládli Covid-19
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro pripísal vďaku za uzdravenie z koronavírusu atletike, pričom argumentoval, že novinári, ktorí ho kritizovali kvôli reakcii na pandémiu, majú menšie šance na zvládnutie choroby, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Lukašenko Karpenkovi vysvetlil, že je nevyhnutné chrániť učiteľov „pred všetkými útokmi“, je však potrebné prepustiť všetkých pedagógov, ktorí „sa presťahovali do iného tábora“, pričom uviedol, že Bielorusko má štátne školy, štátne vzdelávanie a štátnu ideológiu.

„Tí, ktorí sa chcú riadiť týmito zásadami, sú vítaní: choďte učiť, vzdelávať, pracovať. Tí, čo to nechcú, by nemali byť v škole. Malo by sa to povedať priamo a úprimne,“ uviedol bieloruský prezident.

Mnohí učitelia z celého Bieloruska boli obvinení z účasti na falšovaní volieb, pretože veľa volebných miestností umiestnených v školách má učiteľov ako súčasť miestnej volebnej komisie.

Erdogan obviňuje Grécko z „vysievania chaosu“ v Stredomorí
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil susedné Grécko z „vysievania chaosu“ vo vodách Stredozemného mora, v ktorých si obe krajiny určujú požiadavky na prírodné zdroje, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Marek Molnár