Lekársky expert Fauci odmieta možné núdzové schválenie vakcíny proti Covid-19
26 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Anthony Fauci, najvyšší federálny odborník v oblasti zdravotníctva, varoval, že zavedenie vakcíny proti koronavírusu na základe núdzového schválenia by mohlo znemožniť ďalšie testovania, informuje portál RT.


Fauci, riaditeľ Národného ústavu pre alergiu a infekčné choroby, v pondelok v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že očkovacej látke by nemalo byť udelené povolenie na núdzové použitie (EUA) „skôr, ako budeme mať signál o jej účinnosti,“ pričom dodal, že by to mohlo ohroziť iné rôzne testované vakcíny.

"Jedným z potenciálnych nebezpečenstiev, ak predčasne vypustíte vakcínu, je to, že by pre ostatné vakcíny bolo ťažké zapísať ľudí do ich pokusu," uviedol Fauci a dodal, že pred udelením schválenia je "absolútne prvoradé definitívne preukázanie, že vakcína je bezpečná a účinná.“

Niekoľko kandidátov na vakcínu proti Covid-19 vstúpilo v posledných týždňoch do rozsiahlych klinických skúšok, vrátane farmaceutických gigantov ako je Pfizer, Moderna Inc, Johnson & Johnson a AstraZeneca PLC, z ktorých každá sa chce prihlásiť až desať tisíc účastníkov.

Bolsonaro nazval novinárov „slabochov“, ktorí by nezvládli Covid-19
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro pripísal vďaku za uzdravenie z koronavírusu atletike, pričom argumentoval, že novinári, ktorí ho kritizovali kvôli reakcii na pandémiu, majú menšie šance na zvládnutie choroby, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Fauciho poznámky prišli potom, čo prezident Donald Trump na Twitteri napísal, že je „pre farmaceutické spoločnosti veľmi ťažké získať ľudí, aby mohli testovať vakcíny a liečivá“.



Zatiaľ čo prezident nespomenul EUA na vakcínu, v pondelkovej správe portálu Financial Times sa uvádza, že administratíva v septembri spúšťa núdzové povolenie na imunizáciu spoločnosti AstraZeneca, pričom citovala vedúceho štábu Bieleho domu Marka Meadowsa a ministra financií Steve Mnuchina. Uviedli, že rozhodnutie bude nakoniec ponechané na FDA.

Na svete je iba 10 krajín, ktoré nemajú nakazených na Covid-19
Na svete je iba 10 krajín, ktoré nemajú nakazených na Covid-19. Ekonomické problémy sa však nevyhli ani týmto krajinám, píše BBC Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.