Konšpiračné hnutie QAnon sa šíri už aj Ruskom
26 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Slogan „WWG1WGA“, alebo „Jeden za všetkých, všetci za jedného“ znie už i ruským mediálnym priestorom. Uviedla televízia Al Jazeera.


Organizácie podporované ruskou vládou pomáhajú šíriť konšpiračné myšlienky hnutia QAnon, čo vyvoláva obavy zo zasahovania do novembrových prezidentských volieb v USA.


Hnutie QAnon sprevádzané videami YouTube začalo na internete činnosť v roku 2017. Teraz čoraz rýchlejšie napreduje i v Rusku. Postupne ako QAnon získava prívržencov, začalo sa venovať aj novým témam. Kľúčovou je ale podpora prezidenta Donalda Trumpa v boji proti „satanistickým politikom“, ktorí mali doteraz ovládať USA. K hnutiu sa v Rusku pridali účty sociálnych médií podporované Kremľom.


„V roku 2019 Agentúra pre internetový výskum, ktorú obvinil zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller zo zasahovania do amerických volieb, zverejnila množstvo tweetov. Mali značku #QAnon a slogan # WWG1WGA. Čo je skratka „Kam ide jeden, ideme všetci“. Alebo známe mušketierske „Jeden za všetkých, všetci za jedného“,“ uviedla Melanie Smith, vedúca analýz spoločnosti Graphika. Spoločnosť analyzuje propagandistické kampane a plánuje zverejniť i analýzu činnosti hnutia QAnon.


Vypočúvanie technologických gigantov: Len samá propaganda a nič zmysluplné pre verejnosť
Zatiaľ čo dlho očakávané protimonopolné prejednávanie bolo označené ako inkvizícia na technologických gigantov, generálni riaditelia boli do značnej miery schopní vyhnúť sa otázkam a rozprávať len v okolo témy informuje portál... Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Marek Molnár

V poslednej dobe začali provládne ruské médiá RT.com a Sputnik šíriť myšlienky hnutia QAnon oveľa intenzívnejšie. Medzi nimi sú i tvrdenia o údajnom zatknutí Hillary Clintonovej, obchodovaní s deťmi elitami Hollywoodu, či spochybňovaní závažnosti pandémie koronavírusu.


Expert na kybernetickú bezpečnosť v oblasti dezinformácií Cindy Otis, bývalý analytik americkej tajnej služby CIA, povedal tlačovej agentúre Reuters, že RT.com i Sputnik a ďalšie médiá podporované Kremľom využívajú QAnon, aby poukázali na terajšie problémy v USA.


Potom, čo Twitter minulý mesiac zakázal tisíce účtov QAnon, RT.com upozornila, že tým len „poskytol priaznivcom QAnon publicitu, ktorú potrebovali“. Minulý týždeň RT.com reagovala podobne potom, čo Facebook odstránil asi tretinu skupín QAnon a obmedzil ďalšie dve tretiny.


RT.com uviedla, že „Facebook odstránil tisíce skupín a stránok týkajúcich sa QAnon, pretože údajne podporovali násilné činy“. Nepriamo tým spustil takzvaný „Streisand efekt“. Ide o prípad, keď speváčka Barbra Streisand súdne žiadala stiahnutie fotografií svojho domu v Malibu, len aby získala viac fanúšikov.


Protestná skupina StandUpX bojuje proti „nedemokratickým“ opatreniam Covid-19 a spája skutočné obavy s teóriami o sprisahaní
Britská protestná skupina StandUpX získava popularitu. Jej členovia protestujú aktuálne proti reštriktívnym opatreniam v súvislosti s Covid-19, ale jej členovia nesúhlasia ani so sieťou 5G či vakcínami. Celkovým presvedčením skupiny je skutočnosť,... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Blokovanie príspevkov hnutia QAnon tak vyvolalo legitímne pobúrenie. Priaznivci QAnon sa preto začali viac orientovať na ruský priestor. „Rusko má čoraz väčší záujem o hnutie QAnon a je to obojstranné,“ uviedol Camille Francois, hlavný inovačný riaditeľ spoločnosti Graphika. Rusko podľa americkej kontrarozviedky aktívne zasahuje do prezidentskej kampane. Podľa Demokratickej strany napríklad šírením falošných príbehov o Joe Bidenovi na Ukrajine.


Analytici spoločnosti Graphika či Stanfordskej univerzity uviedli, že QAnon zatiaľ zostáva prevažne domácim americkým fenoménom. Facebook stiahol dve siete QAnon kvôli koordinovanému postupu. V tej dobe ešte nevykazovali prepojenie na ruský mediálny priestor.


Stúpencov kontroverzného hnutia QAnon ale stále pribúda. Podľa spoločnosti Graphika je veľmi ťažké charakterizovať „skutočnú povahu prepojenia“ účtov hnutia QAnon, podporujúcich Trumpa či odporcov očkovania.


Stanica Hlas Ameriky sa môže stať propagandou "zlého druhu", varujú liberálne médiá
Mainstreamové médiá a demokrati vyjú na protest, že nový vedúci americkej propagandistickej agentúry by z toho mohol urobiť… propagandistickú agentúru, pričom tiež "doslova" zabíjajú ľudí tým, že im odopierajú víza, píše vo svojom komentári Nebojsa... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Marek Molnár