Diktátora Kim Čong-una „zastupuje“ jeho mladšia sestra. Čo je skutočne s vodcom?
26 | 08 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Severná Kórea, ale aj celý svet si kladie otázku "Aká je pravda o diktátorovi Kimovi?" Severná Kórea aktuálne vydala nové fotografie vodcu iba pár dní potom, čo juhokórejský diplomat Kim Dae-jung tvrdil, že diktátor je dlhodobo v kóme, píše The New York Post.


„Severokórejský líder Kim Čong Un je údajne už mesiace v kóme a v krajine vládne jeho sestra Kim Jo-Čong a ďalší vysokí predstavitelia,“ informoval o situácii v komunistickej krajine americký denník New York Post s odvolaním sa na diplomata a bývalého asistenta juhokórejského prezidenta Čanga Song-Mina.

Juhokórejská tajná služba a Národný spravodajský servis uviedli, že diktátor poveril svoju sestru dohľadom nad „štátnymi záležitosťami“. Ekonomiku a vojenské veci zveril údajne ďalším vysokopostaveným činiteľom KĽDR. Tajná služba ale nemá informácie o tom, že by mal Kim vážne zdravotné problémy.

Niektoré právomoci podľa nej delegoval na svoju mladšiu sestru, aby sa zbavil stresu, ale aj politickej zodpovednosti v prípade zlyhania. Paranoidný 36-ročný diktátor bol tento rok na verejnosti videný iba niekoľko krát, čo vyvolalo rôzne špekulácie, že by mohol zomrieť. Špekulovalo sa o tom, že za jeho zdravotným stavom je nevydarená operácia srdca, o ktorej píše aj britský denník Mirror.

Kim Čong-un odovzdal časť právomocí svojej sestre
Severokórejský vodca Kim Čong-un odovzdal časť právomocí svojej sestre Kim Jo-čong a iným dôverníkom, informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na juhokórejskú tlačovú agentúru Jonhap. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Tvrdenia o Kimovom zdravotnom stave napísal podľa týchto zdrojov Čang na sociálnej sieti: „Myslím si, že je v kóme, ale jeho život sa neskončil. Nebola vytvorená úplná štruktúra dedenia, ale Kim Yo-jong sa dostáva do popredia. Toto mocenské vákuum sa však nemôže dlhodobo udržiavať.“

Podľa denníka Mirror by to ale mohlo znamenať, že všetky nedávne Kimove verejné vystúpenia boli falošné, vrátane toho na stretnutí strany minulý týždeň. Špionážni šéfovia podľa Mirror tvrdia, že Kim Yo-jong, mladšia sestra diktátora, bola povýšená na de facto zástupcu vodcu.



Pozorovatelia podľa denníka uviedli, že je možné, že Severná Kórea sa pokúšala posilniť vodcovský profil mladšej Kim, v prípade, že sa musí zastúpiť svojho brata ak jeho zdravie zlyhá. Čang tiež povedal, že takýto krok nemá v histórii Severnej Kórey obdoby a nastane iba pri dvoch scenároch - v prípade, že Kim bude vážne chorý, alebo ak dôjde k prevratu.

Severokórejské médiá ale priniesli niekoľko jeho fotografií, podľa ktorých mal byť úplne v poriadku. Špekulácie to však nevyvrátilo, keďže podľa mnohých boli tieto snímky falošné. Ako to teda v skutočnosti vyzerá s Kim Čong Unom?

Kim Čong-un nariadil konfiškáciu psov. Skončia na tanieri?
Severokórejský vodca opäť šokoval svet. Milovníci zvierat zostali po jeho nariadení v nemom úžase, píše New York Times. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič