Štát podporil cirkvi v roku 2019 príspevkom vo výške 47,7 milióna eur
25 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / SITA

V roku 2019 boli cirkvi z kapitoly Ministerstva kultúry SR (MK SR) podporené štátnym príspevkom vo výške 47,7 milióna eur. To predstavuje 17 percent všetkých výdavkov kapitoly MK SR (281 miliónov eur).


Vyplýva to z Revízie výdavkov na kultúru, ktorú pripravil Inštitút kultúrnej politiky v spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze.
Daňové úľavy a dotácie

Z revízie ďalej vyplýva, že štát podporuje cirkvi aj prostredníctvom daňových úľav a účelových dotácií. Príjmy z kostolných zbierok, cirkevných úkonov a príspevky od členov cirkvi sú v registrovaných cirkvách a náboženských spoločnostiach oslobodené od dane z príjmu.

Zo sakrálnych stavieb neplatia cirkvi daň z nehnuteľnosti. Od roku 2020 je však v platnosti nová úprava zákona, ktorou sa uvoľnila účelovosť štátneho príspevku a zaviedlo sa jeho automatické zvyšovanie.

Na obnovu pamiatok v cirkevnom vlastníctve získali cirkvi v roku 2019 dotácie v celkovej výške 6,5 milióna eur prostredníctvom dotačného programu Obnovme si svoj dom. Ide tak o 53 percent celkovej alokácie na program.

Poslanci koalície očakávajú miernejšie opatrenia ako počas prvej vlny pandémie
Poslanci vládnej koalície, ktorých oslovila agentúra SITA, očakávajú miernejšie opatrenia ako počas prvej vlny pandémie koronavírusu. Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) povedal, že nielen Slovensko, ale celá... Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | SITA

Dary a výnosy

Medzi ďalšie zdroje finančného zabezpečenia patria príspevky veriacich, dary od fyzických a právnických osôb, tiež výnosy z vlastného majetku, výnosy z vlastnej činnosti či výnosy z verejných zbierok. Analytici upozorňujú, že tieto údaje sa nezverejňujú.

Podľa nich však štátny príspevok tvorí v priemere približne 25 až 50 percent príjmov väčších cirkví. V prípade menších cirkví a náboženských spoločností aj viac ako 90 percent.

Na Slovensku je registrovaných 18 cirkví a náboženských spoločností. Podľa sčítania ľudu v roku 2011 sa k nim hlásia štyri milióny veriacich. Dominantným vierovyznaním je rímskokatolícke (3,3 milióna veriacich), evanjelické augsburského vyznania (316-tisíc veriacich) a gréckokatolícke (207-tisíc veriacich). Zvyšných 180-tisíc je rozdelených medzi menšie cirkvi.

Drogová "varička" pervitínu kandidovala do parlamentu s Harabinom za stranu Vlasť
Varila drogu a kandidovala do parlamentu. Spolu s Harabinom pod značkou strany Vlasť. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Ivan Brožík