Africký mor zaznamenali v domácom chove v obci Čalovka, usmrtených bude 221 ošípaných
25 | 08 | 2020 I SITA

Agrorezort na Slovensku zaznamenal ďalší prípad Afrického moru ošípaných (AMO) v domácom chove. Najnovší prípad bol potvrdený v obci Čalovka, okres Trebišov.


Celkovo tak od júla 2019 na Slovensku agrorezort eviduje už 249 prípadov AMO u diviačej zveri a 19 ohnísk nákazy u ošípaných, z čoho 8 ohnísk u ošípaných je v roku 2020. MPRV SR vo vybraných okresoch neodporúča drobnochovateľom ďalší chov ošípaných. Agentúru SITA o tom v utorok informoval Daniel Hrežík z Odbor komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV).

Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene bol v utorok 25. augusta 2020 potvrdený výskyt nákazy AMO v domácom chove ošípaných v obci Čalovka, okres Trebišov. Ide o ôsme ohnisko nákazy AMO u domácich ošípaných na Slovensku v roku 2020. Ohnisko nákazy je na farme Agropodnik Slamoz - farma Čalovka, okres Trebišov. Samotná oblasť na Slovensku je zaradená do infikovanej oblasti pre výskyt AMO v chovoch domácich ošípaných, nakoľko sa v danom regióne opakovane vyskytla nákaza v mesiacoch júl-august 2020.

ODHALENIE: Zoltán Andruskó píše spoza mreží a odhaľuje špinavosti na pozadí celej kauzy
„Voči mojej osobe neboli dodržané žiadne dohody,“ uvádza Andruskó v úvode svojej spovede, v ktorej opisuje proces vyšetrovania. V liste niekoľkokrát spomenul, že sa bojí nielen o svoj život, ale aj o životy svojej rodiny. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V ohnisku nákazy sa momentálne nachádza 221 ošípaných, všetky ošípané budú v najbližšom čase usmrtené. Vytýčené pásmo ochrany (3 kilometre) a pásmo pozorovania (10 kilometrov) okolo ohniska je stanovené v zmysle platnej EÚ a slovenskej legislatívy.

Vzhľadom na stúpajúce riziko zavlečenia nákazy do drobnochovov ošípaných, agrorezort odporúča drobnochovateľom v okresoch Rimavská Sobota, Rožňava, Košice – okolie, Košice – mesto, Trebišov, Michalovce, Humenné, Veľký Krtíš a Lučenec, dočasné zrušenie chovu domácich ošípaných (porazenie na jatočné využitie) a nezakladanie nových chovov až do odvolania.

AMO bol na Slovensku prvýkrát potvrdený 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, okres Trebišov, nákaza bola zaznamenaná doteraz v šiestich okresoch na Slovensku (Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota). K dnešnému dňu na Slovensku evidujeme už 249 prípadov AMO u diviačej zveri a 19 ohnísk u ošípaných.