Vývoj cien energií na trhoch je od začiatku leta pre pandémiu stále neistý
24 | 08 | 2020 I SITA

Vývoj cien energií na trhoch je od začiatku letnej dovolenkovej sezóny pre pandémiu stále neistý.


Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk vedúci tímu pre obchodovanie s elektrinou a plynom Stredoslovenskej energetiky Marián Rosinec, na prelome mesiacov jún a júl sa situácia zdala byť optimistická, načo energetický komoditný mix reagoval rastom.

Cena elektriny na začiatku júla dosahovala svoje “pandemické“ maximá, keď kontrakt na rok 2021 (Cal21) v Nemecku presiahol úroveň 43 eur za megawatthodinu a slovenský ekvivalent sa približoval k hranici 50 eur za megawatthodinu. „Základom pre podporu cien elektriny bol vývoj na trhu s emisnými povolenkami,“ dodal Rosinec.

Na začiatku júla bol podľa neho citeľný vplyv špekulantov na trhu s emisnými povolenkami EUA. „Na základe zverejnených správ, ako napríklad zvyšovanie cieľov pre redukciu emisií oxidu uhličitého zo 40 na 55 % do roku 2030, možnosť zavedenia minimálnej cenovej hranice, zníženie bezplatného prideľovania kvót pre leteckú dopravu a optimizme z finančných trhov spolu s rastom cien ropy, cenu povolenky vytiahli až k 30 eurám za tonu,“ doplnil Rosinec. Postupne však podľa neho optimizmus spomaľovali správy o možnej druhej vlne pandémie a správy o zvyšovaní počtu nakazených v niektorých krajinách sveta.

Na Slovensku banky stále poskytujú úvery na bývanie s rekordne nízkymi úrokmi
Na Slovensku v súčasnosti banky poskytujú úvery na bývanie s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami. Ako informovala úverová analytička spoločnosti Fincetrum Zuzana Šimonová, úvery sa pohybujú už od 0,59 % p.a. „Ich výška v jednotlivých finančných... Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | SITA


Plyn sa v Európe počas júla pohyboval podobne ako elektrina. Ceny plynu aj napriek odstávke Nord Stream v Európe do konca mesiaca júl klesali. Cena TTF plynu sa dostala pod 12 eur za megawatthodinu.

Plynové zásobníky v Európe počas júla dosiahli naplnenie na 85 %, avšak samotné vtláčanie sa s odstávkou Nord Stream a znížením tokov z Ruska do Európy spomalilo a v dnešných dňoch sú plynové zásobníky v strednej Európe naplnené na 89 %, podobne ako tomu bolo v minulom roku. „Plyn má stále väčší vplyv na ceny elektriny. Vzhľadom na jeho nízku cenu, a zároveň vysokú cenu povolenky, je toto správanie pochopiteľné,“ upozornil Rosinec.

Ďalší mesiac môže byť vzhľadom na vývoj cien komodít mierne odlišný až prelomový. „Ukončenie dovolenkovej sezóny, a zároveň začiatok vykurovacej sezóny, môžu podporiť dopyt po komoditách, no samozrejme závisí to hlavne od vývoja pandémie a protipandemických opatrení, ktoré sa už postupne opäť v niektorých krajinách zavádzajú,“ uzavrel Rosinec.