Spojené arabské emiráty vyslali svoje stíhačky na Krétu
24 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

V Stredomorí rastie napätie medzi Tureckom a Gréckom, oficiálnym dôvodom sú ambície Ankary ťažiť plyn v sporných vodách medzi obomi štátmi.


Letectvo Spojených arabských emirátov poslalo svoje štyri F-16 Desert Falcon na grécky ostrov Kréta, aby sa pripojili k rozsiahlemu vojenskému cvičeniu, ktoré nariadila vláda v Aténach. Stíhačky z Emirátov budú dočasne umiestnené na námornej leteckej základni v zálive Souda. O spoločnom cvičení so zákulisnou podporou Izraela informuje portál jpost.com.

Operačný priestor pre stíhačky z Emirátov je “Východné stredomorie”, konkrétne oblasť ložísk podmorského plynu, o ktoré prejavuje veľký záujem Turecko.Vojenské námorné cvičenie so vzdušnou podporou sa uskutočňuje po predchádzajúcich rokovaniach Náčelníka generálneho štábu gréckej obrany (GEETHA), Konstantinosa Florosova so zástupcom SAE Hamadom Mohammedom Thani Al Rumaithim, ktorí sa stretli minulý týždeň.

Spojené arabské emiráty sa po úspešnom spustení reaktora stali prvou arabskou krajinou, ktorá využíva jadrovú energiu
Spojené arabské emiráty sa po spustení novovybudovanej elektrárne v Abú Zabí stali prvou arabskou krajinou, ktorá vyrába jadrovú energiu, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Grécky minister obrany Nikos Dendias tiež rokoval s ministrom zahraničných vecí SAE Abdullahom bin Zayedom. Emiráty a Grécko sú v ostrom nie priateľskom postoji voči Turecku, ktoré v sobotu spustilo vojenské manévre vzdušných a námorných síl v Egejskom mori.

Vyostrenie vzťahov prichádza v čase, keď aj Európska únia vyzýva Ankaru na zastavenie prieskumných vrtov v geograficky sporných vodách. Nárok na ne si robia obe krajiny. Aj kvôli tomuto územiu sa na pokraj vojny dostali od polovice 70. rokov už trikrát.

Spoločné námorné cvičenie Grécka a emirátov dávajú pozorovatelia do súvislosti s mimoriadnym a intenzívnym “otepľovaním” vzájomných vzťahov medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi v súčasnosti. Ankaru normalizácia vzťahov medzi týmito štátmi mimoriadne rozdráždila.

3 dôvody, prečo sa ceny ropy v najbližšej dobe nebudú zvyšovať
Pre ropné trhy je to znepokojujúce obdobie, pretože najnovšie správy neinformujú o zvýšení cien ropy a zdá sa, že v nasledujúcich týždňoch zasiahne priemysel vlna negatívneho vývoja, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Úzke väzby medzi Izraelom a Gréckom sú založené na viacerých spoločných strategických a hospodárskych záujmoch. Terajšie spoločné cvičenie Grécka a SAE vysiela zrozumiteľný signál každému, kto by mohol uvažovať o útoku na Grécko, Atény totiž rozhodne nie sú osamotené v tomto mimoriadne výbušnom regióne.

Izrael udržiava veľmi intenzívnu spoluprácu s Gréckom a zúčastnil sa už na niekoľkých vojenských cvičeniach vzdušných, námorných a pozemných síl so stredomorskou krajinou, najmä po zhoršení vzťahov s Tureckom. "Gréci sú hlavným a prirodzeným strategickým partnerom," informoval v nedávnom rozhovore pre Jeruzalem Post izraelský vysoký vládny úradník a dodal, že "keď sme prestali s Tureckom robiť spoločné cvičenia, niekto musel vyplniť prázdne miesto."

Medzitým napätie medzi Gréckom a Tureckom neustále rastie, Atény sa snažia posilniť svoje námorné kapacity . V máji izraelské ministerstvo obrany podpísalo dohodu s gréckym ministerstvom národnej obrany o prenájme niekoľkých bezpilotných špionážnych lietadiel na sledovanie nedotknuteľnosti Gréckych hraníc a Tel Aviv a Atény majú tiež dohodu o dodávke šiestich rýchlych bojových korviet pre grécke námorníctvo. V podstate ide o tie isté stroje, aké používa armáda a námorníctvo Izraela.

VIDEO: Emiráty privítali Putina ako novodobého cára
18 | 10 | 2019 | René Skalný