Počas chaotických protestov proti Netanjahuovi v Jeruzaleme bolo zatknutých niekoľko desiatok ľudí (VIDEO)
24 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Tisíce ľudí zaplnili ulice Jeruzalema, pričom v celej krajine pokračujú protesty proti údajnej korupcii premiéra Benjamina Netanjahua, ako aj zlého zaobchádzania počas krízy Covid-19, informuje portál RT.


Podľa niektorých odhadov sa v sobotu v uliciach Jeruzalema stretlo až 10 000 ľudí, pričom protesty proti Netanjahuovi trvajú už deviaty týždeň po sebe. Aktivisti sa zišli pred Netanjahuovým oficiálnym bydliskom a zablokovali niekoľko križovatiek v celom meste.



Ako demonštrácie vzrástli, tak vzrástli aj bitky medzi políciou a demonštrantmi, pričom najmenej 30 ľudí bolo zadržaných, informovali miestne médiá.



Protest spojil ľudí v rôznych záležitostiach, vrátane dlhotrvajúcich obvinení z korupcie voči Netanjahuovi, ako aj 20-percentnej miery nezamestnanosti a celkového stavu izraelského hospodárstva.



Demonštranti tiež tvrdia, že vláda sa zle vysporiadala s krízou Covid-19, pričom tento týždeň stúpol počet infikovaných v Izraeli na 100 000 prípadov, čo je relatívne významný počet pre 9 miliónový národ.

Medzi demonštrantmi boli aj aktivisti tzv. hnutia Čierna vlajka, ktoré Netanjahu vníma ako „hrozbu pre izraelskú demokraciu“.

Nové kolo protestov prichádza tesne pred 25. augustom, keď sa má schváliť štátny rozpočet. Vláda je už niekoľko týždňov v slepej uličke a prekročenie termínu by mohlo mať za následok nové všeobecné voľby - štvrté za menej ako dva roky.

Pri havárii lietadla s peniazmi v južnom Sudáne zomrelo 7 ľudí (FOTO+VIDEO)
Nákladné lietadlo prepravujúce jedlo, motorky a peniaze havarovalo krátko po vzlete z letiska v južnom sudánskom hlavnom meste Juba. Štyria cestujúci a traja členovia posádky pri havárii zomreli, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Marek Molnár