Orbán zaslal priateľský list ukrajinskému premiérovi
24 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / TASR

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zmenil tón voči Ukrajine, konštatoval v pondelok spravodajský server Napi.hu v súvislosti s jeho listom ukrajinskému premiérovi Denysovi Šmyhaľovi pri príležitosti štátneho sviatku nezávislosti Ukrajiny.


Priateľský tón listu zaslaného Orbánom Šmyhaľovi si odporuje s nepriateľskou politikou, ktorú viedla Budapešť voči Ukrajine za posledné roky. Server pripomenul, že v uplynulých rokoch Maďarsko pravidelne útočilo na kyjevskú vládu a kritizovalo ju za školský zákon, ktorý v podstate mal trestať príslušníkov ruskej menšiny, a ktorý uprednostňoval ukrajinský jazyk pred jazykmi tam žijúcich národnostných menšín. Maďarská strana preto doposiaľ bránila v prehĺbení spojenectva s Kyjevom v rámci NATO i v EÚ.


Orbán v liste podčiarkol suverenitu Ukrajiny, diskusiu o otvorených otázkach a dobrý susedský vzťah.
"Maďarsko od začiatku podporovalo suverenitu Ukrajiny pri zachovaní jej územnej celistvosti," citovala Orbánove slová agentúra MTI, podľa ktorej maďarský premiér zdôraznil, že Ukrajina môže s touto podporou rátať aj v budúcnosti.


Lavrov tvrdí, že niektoré opozičné sily chcú premeniť Bielorusko na druhú Ukrajinu
Niektorí z bieloruskej opozície chcú v krajine vidieť „krviprelievanie“, tvrdí ruský minister zahraničný vecí Sergej Lavrov, pričom dodal, že kandidátka Svetlana Tikanovská sa zdá byť príťažlivejšia pre západné krajiny ako pre domáce publikum,... Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár

Orbán ocenil, že ukrajinská vláda je otvorená diskusii o nedoriešených záležitostiach vo vzájomných ukrajinsko-maďarských vzťahoch. Súčasne vyjadril nádej, že prostredníctvom odborného dialógu sa podarí nájsť riešenia pri zohľadnení zachovania práv národnostných menšín. "Maďarská vláda bude partnerom Ukrajiny v spolupráci založenej na vzájomnej úcte a dobrom susedskom vzťahu," uzavrel maďarský ministerský predseda.


Lukašenko nazval bieloruské protesty „farebnou revolúciou“, pričom obviňuje zahraničné krajiny zo zasahovania
Prezident Alexander Lukašenko prirovnal nedávne udalosti v Bielorusku k farebným revolúciám a prehlásil, že demonštranti sa snažia nasledovať zahraničnú šablónu na zvrhnutie vlády, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár