Kontrakty na nákup výstroje policajtov a hasičov sú pred podpisom, policajti dostanú elektrické paralyzátory
24 | 08 | 2020 I SITA

Zabezpečenie výstroje pre policajtov a hasičov by sa malo v niektorých oblastiach zlepšiť. Ako informovala v tlačovej správe riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová, ministerstvo plánuje podpísať rámcovú dohodu na dodanie služobnej obuvi.


Verejné obstarávanie na dodávateľa vyhlásilo predchádzajúce vedenie MV SR. Pri obstarávaní reprezentačných rovnošiat, kde už došlo k podpisu rámcovej dohody na štyri roky, sa podarilo podľa ministerstva vysúťažiť o 77 percent nižšiu cenu oproti pôvodnej sume takmer 11 miliónov eur. Policajti by mohli dostať aj použiteľné elektrické paralyzátory.

Rámcovú dohodu týkajúcu sa dodávky siedmych typov služobnej obuvi v 18 veľkostiach – zásahovú celoročnú a zimnú obuv, trekové a členkové topánky, podpíše ministerstvo na štyri roky s jedným dodávateľom. Pri jednotlivých typoch obuvi podarilo dosiahnuť nižšie sumy o 22 až 39 percent. Maximálna budúca hodnota objednávok je zhruba 17,8 milióna eur.

Pri podpísanej rámcovej zmluve na reprezentačnú uniformu sa podarilo, aby bola zmluvná cena tretinová, teda 3,6 milióna eur. Tieto rovnošaty nie sú určené do priameho výkonu služby, ale na podujatia oficiálnejšieho charakteru, ako sú pracovné stretnutia, porady či zahraničné služobné cesty. Odkedy je nová koncepcia vystrojenia, teda od roku 2016, sa súčasti reprezentačnej rovnošaty, ako sú košele, blúzy, nohavice, či sukne nevydávajú.

Polícia obvinila muža z Trenčianslkeho okresu zo zločinov zabitia a vydierania
Trenčiansky policajný vyšetrovateľ obvinil 28-ročného muža z okresu Trenčín zo zločinu zabitia a vydierania. Informovala o tom trenčianska krajská policajná vyšetrovateľka Danka Adámiková. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | TASR


Ministerstvo dodáva, že štandardnou súčasťou výbavy zásahových zložiek polície sú od roku 2014 aj elektrické paralyzátory, takzvané nesmrtiace zbrane. Tie sa však nepoužívajú pre ich technologickú zastaranosť. „Aj vzhľadom na niektoré medializované prípady zásahov je potrebné, aby polícia disponovala kvalitnými nesmrtiacimi zbraňami, ktoré však útočníka dokážu účinne paralyzovať,“ uviedlo.

Dodalo, že v máji 2020 bola podpísaná rámcová dohoda, ktorá počas štyroch rokov predpokladá nákup 550 kusov elektrických vystreľovacích kontaktných paralyzátorov s príslušenstvom v hodnote približne 1,3 milióna eur bez DPH. Celkovú zmluvnú cenu dodávky dokázalo ministerstvo oproti pôvodnej ešte znížiť o takmer 17-tisíc eur s DPH.

Vyše 50 kusov z dodávky tvoria výcvikové paralyzátory, určené na prípravu do praxe. Paralyzátory chcú dostať do výbavy polície čo najskôr. Rezort podotkol, že ani jedna z rámcových dohôd ho nezaväzuje k plneniu. Výstrojné súčiastky plánujú nakupovať na základe potrieb a vzhľadom na aktuálne finančné možnosti rozpočtovej kapitoly.

Ministerstvo zdravotníctva žiada občanov, aby sa pred príchodom na testovanie zaregistrovali
Ministerstvo zdravotníctva SR žiada občanov, aby sa pred príchodom na testovanie na COVID-19 zaregistrovali. Elektronický formulár je dostupný na korona.gov.sk. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | SITA