Sibírski lekári tvrdia, že zachránili Navaľnému život
24 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Ruskí lekári v sibírskej nemocnici, ktorí ako prví ošetrovali ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, v pondelok vyhlásili, že mu zachránili život. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.


Navaľnyj (44), dlhoročný oponent ruského prezidenta Vladimira Putina a aktivista bojujúci proti korupcii, vo štvrtok upadol do vážneho zdravotného stavu. Jeho stúpenci tvrdia, že bol otrávený a po dvoch dňoch strávených v sibírskej nemocnici ho previezli na liečenie do Nemecka.

Navaľnyj pocítil vo štvrtok počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy nevoľnosť a neskôr stratil vedomie. Lietadlo núdzovo pristálo v Omsku a politika následne previezli do tamojšej nemocnice. V sobotu ho letecky transportovali do berlínskej nemocnice Charité, kde sa ho ujali tamojší lekári.

V nedeľu Navaľného, ktorý sa nachádza v kóme, navštívili v nemocnici jeho manželka Julija a blízky spolupracovník Leonid Volkov. Novinárom však žiadne informácie neposkytli.

Ruský denník zverejnil správu o sledovaní Navaľného v Tomsku
Informácie o rozsiahlom sledovaní ruského opozičného politika Alexeja Navaľného počas jeho cesty v sibírskom meste Tomsk zverejnil Kremľu blízky denník Moskovskij komsomolec s odvolaním sa na nemenované bezpečnostné úrady. Informoval o tom v nedeľu... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Prevoz Navaľného do Nemecka navrhla vo štvrtok kancelárka Angela Merkelová. Po tom, čo ruskí lekári jeho prevoz pre kritický stav odmietali, letecký transport nakoniec povolili v piatok večer s tým, že jeho stav sa stabilizoval.

Navaľnyj nie je pritom prvou prominentnou osobnosťou z Ruska či iných východoeurópskych krajín, ktorá sa v tejto najväčšej univerzitnej nemocnici v Nemecku liečila. Pred dvoma rokmi letecky previezli do Berlína s vážnymi príznakmi otravy zakladateľa ruského internetového portálu Mediazona a neoficiálneho hovorcu punkového projektu Pussy Riot Piotra Verzilova.

V roku 2014 sa tam pre chronické problémy pohybového ústrojenstva a chrbta liečila bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. V Nemecku - hoci nie priamo v Charité - sa od roku 2001 liečil na špecializovanej kardiologickej klinike aj bývalý ruský prezident Boris Jeľcin.

V Navaľného tele sa nenašli stopy po otrave
Klinické testy vzoriek odobratých ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému nepreukázali žiadne stopy po otrave. Oznámil to v piatok Anatolij Kaliničenko, zástupca primára jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v meste Omsk, kde je... Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR