Vzácny úlovok satelitu - čínska jadrová ponorka pláva zo základne Chaj-nan
23 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Satelitná fotografia americkej spoločnosti Planet Labs zachytáva čínsku jadrovú ponorku len niekoľko metrov od základne ako naberá kurz na voľné more.


Ponorka vyplávala z podmorského tunela, vedúceho od základne pod ostrovom Chaj-nan. Územie je súčasťou najjužnejšej provincie Čínskej ľudovej republiky. Čína sa dlhodobo snaží dostať oblasť Juhočínskeho mora pod svoju kontrolu. To je zdrojom neustálych sporov s USA. O udalosti informovala CNN a píše o nej server lidovky.cz.

Na satelitnom snímku je s najväčšou pravdepodobnosťou zachytená čínska útočná jadrová ponorka typu T093, ktorej pohonný systém zabezpečuje energiou tlakovodný reaktor. Tento typ je v činnej službe od roku 2006, podľa odborníkov z neziskovej organizácie Iniciatíva jadrového ohrozenia (NTI) ich Čína vlastní a prevádzkuje šesť. Podrobnejšie technické parametre Čína utajuje, ide totiž o jednu - spoločne s T094 a T093B (akýsi medzistupeň medzi T093 a T095) - z jej aktuálne najmodernejších využívaných ponoriek.

V porovnaní s americkou flotilou ide o pomerne zastaranú technológiu. ČĽR sa všeobecne spolieha skôr na kvantitu, ako kvalitu, aj keď sa technologický náskok Západu pochopiteľne snaží zmenšiť a vyvíjaný rad T095, ktorý má T093 kompletne nahradiť, by mal byť rovnako tichý ako najnovšie americké ponorky z radu Los Angeles.

„Mentalita studenej vojny“: Čína zareaguje „potrebnými protiopatreniami“ na rozmiestnenie rakiet USA v ázijsko-pacifickom regióne
Peking varoval USA pred nasadením svojich pozemných rakiet v ázijsko-tichomorskom regióne, pričom sľúbil, že podnikne „protiopatrenia“ a vyhráža sa všetkým štátom, ktoré sú vlastníkmi takýchto zbraní, že ponesú následky, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár


V 20. storočí výrazne pomohli Číne s vývojom Rusi. Výzbroj vyfotografovanej ponorky tvorí šesť 533 mm torpédometov (niektoré pramene uvádzajú kaliber 650 mm). Jej úlohou je primárne ničiť cudzie lode či ponorky, v závislosti na tom, či ide o verziu 093G alebo o typ 093A.

Čínska ponorka typu 093, snímok z roku 2007. Zdroj Wikimédia


Podľa Drewa Thompsona, bývalého člena amerického ministerstva obrany, ktorý teraz pôsobí na univerzite v Singapure, ide o vzácny pohľad, pretože satelit bol v správnej chvíli na správnom mieste. "Je to nezvyklé, aby komerčný satelit bol priamo nad takou scénou, navyše v jasný, bezmračný deň," vyhlásil pre CNN odborník.

Ľudia na sociálnych sieťach začali okamžite scenériu na fotografii prirovnávať k obľúbeným filmom s Jamesom Bondom či k novele Julesa Verna Dvadsať tisíc míľ pod morom.

Čínska vakcína proti koronavírusu sa dostane na trh údajne v decembri
Čínska farmaceutická firma Sinopharm Group uvedie v decembri na trh vakcínu proti novému koronavírusu, informovala agentúra TASS. Podľa utorkového vyhlásenia riaditeľa spoločnosti Liou Ťing-čena budú dve dávky očkovacej látky stáť v prepočte okolo... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR


Čo nezvyklé nie je, je podľa Thompsona podzemné základňa. Ide vraj o spôsob, ako Čína chráni veľké množstvo svojej strategickej infraštruktúry. "Nemáte žiadnu predstavu o vojenskej moci, akcieschopnosti či dostupnosti ponoriek," povedal Carl Schuster, bývalý riaditeľ operácií amerických tajných služieb v Pacifiku. Tunely bránia potenciálnym útočníkom zistiť vzorce správania sa posádok, čo im tým pádom neumožňuje poznať stav čínskych vojenských príprav, teda dôležité poznatky pre posúdenie komplexných čínskych zámerov a plánov.

Na snímke vidieť aj dve ťažné lode. Kapitán Christopher Carlson, vyslúžilý člen amerického námorníctva, ktorý pre server Radio Free Asia snímku preskúmal, označil vytiahnutie ponorky “pospiatky” za typický manéver. "Vzhľadom na úzke rozmery tunela si koledujete o problémy, ak necháte ponorku vyplávať na jej vlastný pohon. Použitie jadrového pohonu je navyše z bezpečnostných dôvodov vylúčené,” uviedol. “Mnoho ľudí si neuvedomuje, že ponorky sú ladné a obratné asi ako ošípané," dodal Carlson.

Čína kritizovala USA za sankcie proti niektorým predstaviteľom Hongkongu
Čína v sobotu odsúdila rozhodnutie Spojených štátov uvaliť sankcie na popredných predstaviteľov Hongkongu a označila ich za "barbarské a hrubé". Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR