TikTok má v pláne zažalovať Trumpovu administratívu
23 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Čínska spoločnosť TikTok tvrdí, že bude bojovať proti administratíve Donalda Trumpa na súde, kvôli príkazu zakazujúci interakcie medzi ňou a americkými spoločnosťami, ktorý bol zavedený v súvislosti s ochranou súkromia, informuje portál RT.


"Aj keď dôrazne nesúhlasíme s obavami administratívy, takmer rok sme sa snažili zapojiť v dobrej viere a poskytnúť konštruktívne riešenie," uviedol hovorca spoločnosti TikTok. Spoločnosť dodala, že so súčasnou administratívou čelí „nedostatku riadneho procesu“ a nemá inú možnosť, ako ísť „súdnou cestou“.

Trump už predtým vyjadril obavy z toho, že TikTok zneužíval užívateľské údaje a zdieľal ich s čínskou vládou. Aplikácia sociálnych médií sa proti vyhláseniu obránila a trvala na tom, že používateľské údaje zostvajú v USA.

Výkonný príkaz Trumpovej administratívy, ktorý bol podpísaný tento mesiac, poskytol materskej spoločnosti TikTok ByteDance 90 dní na predaj alebo vyčlenenie podnikania spoločnosti TikTok v USA. Spoločnosť ByteDance bola tiež nútená zničiť všetky údaje zhromaždené od miliónov používateľov.

Maduro považuje za "dobrý nápad" nakúpiť od Iránu rakety
Venezuelský prezident Nicolás Maduro povedal v sobotu počas stretnutia s členmi svojho kabinetu, že by bolo "dobrým nápadom" preskúmať možnosť nákupu balistických striel od Iránu. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Existujú dôveryhodné dôkazy, ktoré ma vedú k presvedčeniu, že ByteDance by mohol podniknúť kroky, ktoré by mohli narušiť národnú bezpečnosť Spojených štátov," uviedol americký prezident. Trumpova administratíva tiež vyjadrila podporu americkým spoločnostiam.

„Myslím, že Microsoft to chce a rovnako tak aj Oracle, a pravdepodobne aj iní ľudia, ale musia sa tiež ubezpečiť, že Spojené štáty sú dobre kompenzované, pretože my sme tí, čo to umožňujú,“ odpovedal na otázku o potenciálnom odkúpení čínskej spoločnosti.

Americké výzvy na obnovenie sankcií voči Iránu sú v rozpore s „medzinárodným konsenzom“, tvrdí Čína
Peking uviedol, že USA nemajú právo žiadať sankcie voči Iránu, pretože „porušili svoje sľuby“ odstúpením od dohody o jadrovej energii z roku 2015, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár