Domácnosti sa už nemôžu v tomto roku uchádzať o dotáciu na tepelné čerpadlo
23 | 08 | 2020 I SITA

Domácnosti sa už nemôžu v tomto roku uchádzať o dotáciu na kúpu a inštaláciu tepelného čerpadla. Tohtoročný zásobník žiadostí o poukážky na tepelné čerpadlá je totiž naplnený.


V zásobníku projektu Zelená domácnostiam II je zaregistrovaných viac ako 1 300 žiadostí o poukážky na tepelné čerpadlá v hodnote 3,8 milióna eur. „Tohtoročný zásobník je naplnený, ďalší záujemcovia o príspevky na tepelné čerpadlá budú môcť žiadosti zaregistrovať na budúci rok,“ uviedol pre agentúru SITA komunikačný manažér Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič.

Od začiatku projektu Zelená domácnostiam II v roku 2019 pribudlo na Slovensku 2 700 inštalácií tepelných čerpadiel, ktoré boli podporené celkovou sumou takmer 8 miliónov eur. „Aktuálne je v obehu vyše 820 poukážok na tepelné čerpadlá v celkovej hodnote viac ako 2,4 milióna eur. Tieto poukážky majú domácnosti momentálne k dispozícii, čakáme na doručenie žiadostí o ich preplatenie. V prípade tepelných čerpadiel sme v poslednom období mesačne preplácali poukážky v hodnote približne 600-tisíc eur,“ dodal generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Protidrogová policajná akcia Venal je najrozsiahlejšia v histórii SR
V rámci úspešných policajných akcií Venal, zameraných na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy, polícia dovedna za dva roky obvinila 56 osôb. Ide o jednu z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | TASR


Žiadosti o príspevky na inštaláciu slnečných kolektorov, kotlov na biomasu a fotovoltických panelov je možné naďalej podávať. Domácnosti môžu žiadosti čakajúce v zásobníkoch upravovať. Poukážky k žiadostiam, ktoré sú v zásobníkoch, sú postupne vydávané. Najbližšie vo štvrtok 27. augusta SIEA vydá ďalších približne 310 poukážok na fotovoltické panely.

Momentálne je z projektu Zelená domácnostiam II podporených viac ako osemtisíc zrealizovaných inštalácií zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Suma doteraz preplatených poukážok je viac ako 16 miliónov eur. Celkom je na podporu inštalácií vyčlenených 37 miliónov eur. Národný projekt Zelená domácnostiam II má prispieť predovšetkým k plneniu tých ukazovateľov Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktoré sa týkajú zvýšenia inštalovaného výkonu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.