Bielorusko sa využíva ako „trampolína“ k útoku na Rusko, tvrdí Lukašenko
23 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko hovorí, že sa zhodli s Vladimirom Putinom na tom, že tí, ktorí zasahujú do prebiehajúcej politickej krízy v Bielorusku, majú za cieľ zaútočiť na Rusko, informuje portál RT.


"V Rusku často vidím médiá hovoriť: ,Ach, v Bielorusku, v Bielorusku.Ale demonštrácie sa dejú práve tu, na západnej hranici Ruska," uviedol Lukašenko pre portál RT v meste Grodno, kde v sobotu prehovoril pred zhromaždenými fanúšikmi.

"Sme pod tlakom, sme prenasledovaní. Ja a Putin sme sa zhodli na tom, že nás tu využívajú, aby neskôr skočili na Rusko. Je to trampolína a musíme ju zničiť,“ ďalej poznamenal Lukašenko.

Bieloruský vodca tiež uviedol, že sa doteraz nezúčastnil na provládnych zhromaždení, pretože jeho oponenti sa údajne „pripravovali“ na útok na jeho prívržencov. "Bál som sa, že sa ľudia zrania, a tak sme si dali pauzu. Možno sme váhali až príliš dlho,“ dodal bieloruský prezident.

Lukašenko armáde nariadil, aby používala "čo najprísnejšie opatrenia"
Lukašenko vyhlásil, že zahraničné sily sa pokúšajú v Bielorusku vyvolať revolúciu. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


"Musím sa poďakovať môjmu priateľovi Putinovi, ktorý tiež povedal: ,Prečo mlčíš? Povedal som mu: ,Čoskoro ma bude počuť. Teraz nadišiel ten čas,“ prezradil Lukašenko.

Bielorusko zápasí s rozsiahlymi protivládnymi protestmi po tom, ako opozícia obvinila Lukašenka z toho, že si zabezpečil šieste funkčné obdobie 9. augusta. Počas prvých niekoľkých dní po voľbách sa demonštranti stretli s tvrdou policajnou reakciou a masovým zatýkaním.

„Mentalita studenej vojny“: Čína zareaguje „potrebnými protiopatreniami“ na rozmiestnenie rakiet USA v ázijsko-pacifickom regióne
Peking varoval USA pred nasadením svojich pozemných rakiet v ázijsko-tichomorskom regióne, pričom sľúbil, že podnikne „protiopatrenia“ a vyhráža sa všetkým štátom, ktoré sú vlastníkmi takýchto zbraní, že ponesú následky, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár