Počet dôchodcov neplatiacich koncesionárske poplatky stúpne z 280-tisíc na 345-tisíc
22 | 08 | 2020 I SITA

Počet dôchodcov neplatiacich úhradu za službu verejnosti, takzvaný koncesionársky poplatok stúpne z 280-tisíc na 345-tisíc. V dôsledku demografického úbytku a starnutia populácie bude výpadok v rozpočte každoročne narastať.


To bude predstavovať riziko pri zabezpečovaní stabilného a vyrovnaného rozpočtu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Vyplýva to z Revízie výdavkov na kultúru, ktorú pripravil Inštitút kultúrnej politiky v spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze.

Z revízie ďalej vyplýva, že istá kompenzácia výpadku úhrad zo strany štátu nastala navýšením transferu RTVS, ktorý však podľa analytikov neposkytuje dlhodobé riešenie. V roku 2019 bolo z dôvodu sociálnych úľav zo štátneho rozpočtu na kompenzáciu uvoľnených 12 miliónov eur a v roku 2020 osem miliónov eur.

„Štátny transfer je v zmluve so štátom garantovaný v minimálnej výške 15 miliónov eur, čo ale zďaleka nepokrýva každoročnú činnosť RTVS a vyžaduje si transfery ad hoc až do celkovej výšky 50 miliónov eur,“ uvádza sa v revízii. Potrebné je preto navrhnúť udržateľný model financovania RTVS.

KDH je síce mimoparlamentná strana , ale finančne stabilizovaná, skonštatoval na volebnom sneme Alojz Hlina
Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) síce zostalo mimo parlamentu, ale je stabilizovanou stranou, ktoré má na svoju činnosť o milión eur viac ako pred štyrmi rokmi. Počas svojho príhovoru na dnešnom volebnom sneme KDH to vyhlásil bývalý predseda... Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | SITA


Riešením ako kompenzovať ušlý príjem je navýšenie sadzby za úhradu na jednu domácnosť. To znamená, že zo súčasných 4,64 eura by mala stúpnuť na 5,60 eura od roku 2021. Pričom navýšenie úhrady na 5,60 eura je výpočet kompenzácie výpadku príjmu z úhrad dôchodcov. Nie je to kompenzácia celkového rozpočtu RTVS tak, aby bolo zabezpečené plnohodnotné financovanie.

Revízia navrhuje ako ďalšiu alternatívu navýšiť iné príjmy, najmä z reklamy uvoľnením časových reklamných limitov, v ktorých podľa analytikov RTVS zostáva. Reklama v RTVS tvorí 3,1 percenta všetkých príjmov. Možnosť ako kompenzovať ušlý príjem je aj zvýšenie štátneho transferu s cieľom zabezpečiť ochranu nezávislosti RTVS. A to stanovením maximálneho stropu transferu s ohľadom na celkový rozpočet.

Podľa analytikov, ďalšou možnosťou ako kompenzovať ušlý príjem RTVS je opatrenie, ktoré by zmenilo spôsob financovania RTVS. To by bolo nastavené ako príjem s fixnou sumou – s prípadnou indexáciou tejto sumy. Revízia výdavkov na kultúru zároveň odporúča znížiť medzeru z nevyhraných úhrad efektívnejším vymáhaním. Bude však na to potrebné zhodnotiť aj iné existujúce modely výberu. RTVS vybrala v uplynulých rokov o deväť miliónov eur menej úhrad než by mala.

Lukašenko armáde nariadil, aby používala "čo najprísnejšie opatrenia"
Lukašenko vyhlásil, že zahraničné sily sa pokúšajú v Bielorusku vyvolať revolúciu. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR