Nový "Merkel One" vzlietol do vzduchu
22 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Diaľkové lietadlá Bundeswehru pre členov federálnej vlády Nemecka sú notoricky známe. Aj svojou technickou nespoľahlivosťou, no to sa začína meniť.


Nový diaľkový Airbus, jednotka vo flotile nemeckých ústavných činiteľov, má zvýšiť spoľahlivosť vládnych lietadiel. Lufthansa Technik v Hamburgu oficiálne odovzdala prvý A350 ministerkei obrany Annegret Kramp-Karrenbauerovej, pod ktorú patrí nemecká vládna letka, píše portál stern.de.

V novembri 2018 dorazila kancelárka Angela Merkelová na samit G20 v Argentíne o deň neskôr, pretože jej Airbus A340 nestihol pre poruchu odlet z Kolína. Kancelárka musela letieť cez Madrid civilnou linkou spoločnosti Iberia.

Dve vlajkové lode vládnej letky, štvormotorové Airbusy A340-300 s krstnými menami „Konrad Adenauer“ a „Theodor Heuss“, už dosiahli vek 20 a 21 rokov. Oba stroje lietali pred nasadením v Bundeswehri na civilných linkách a to sa podpísalo na ich kvalite a spoľahlivosti.

Foto: zdroj - printscreen Youtube.com


“Nechali sme našu vládu cestovať po celom svete v ojazdenom aute, pretože ako priemyselný národ nechceme minúť peniaze za niečo nové,“ vtipkoval odborník na letectvo Heinrich Grossbongardt v rozhovore po incidente s kancelárkou. V apríli 2019 preto Bundestag schválil nákup úplne nových strojov.

Rozhodnutie o kúpe novej flotily A350 padlo len pred rokom a pol. V súčasnosti verejnosti predstavený stroj je prvé vládne lietadlo na svete založené na novom modeli Airbus, ktorý používa aj spoločnosť Lufthansa. A350-900 spotrebuje o 25 percent menej paliva ako jeho predchodca a považuje sa za oveľa tichší a šetrnejší k životnému prostrediu.

Dvojmotorové lietadlo ponúka priestor pre 140 cestujúcich, troch pilotov a najmenej desať členov palubného personálu. Kabína je vybavená kancelárskymi a konferenčnými priestormi, za ktorými nasleduje multifunkčný salónik. Zostávajúca oblasť je k dispozícii delegáciám, ktoré s vládnymi predstaviteľmi lietajú.

Merkelová a Putin telefonovali o situácii v Bielorusku
Aktuálnej situácii v Bielorusku, ktorá nastala po nedávnych prezidentských voľbách, sa v utorňajšom telefonickom rozhovore venovali nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom hovorca nemeckej vlády... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR