"Hladomor biblických rozmerov" sa blíži kvôli pandémii Covid-19, varuje šéf OSN pre výživu
22 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Pandémia Covid-19 môže viesť ku katastrofe epických rozmerov, varuje vedúci orgánu OSN zameraného na boj proti hladu, keďže milióny ľudí trpia hladom po celom svete, informuje portál RT.


"Všetky údaje, ktoré máme, vrátane prognózy WFP, že počet ľudí trpiacich podvýživou porastie do konca roka o 80 percent, poukazujú na skutočnú katastrofu," uviedol David Beasley, výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu OSN (WFP).

"Riskujeme hladomor biblických rozmerov," varuje Beasley.

Rýchly nárast počtu ľudí, ktorí sa nemôžu nakŕmiť, bude výsledkom pandémie, ktorá spôsobila narušenie rastu potravín a logistiky na celom svete. V ďalších rokoch sa prejavia dlhodobejšie škody.

"Je zrejmé, že sociálne napätie porastie, migrácia sa bude zvyšovať, konflikty sa budú stupňovať a hladomor bude mať pravdepodobne vplyv na tých, ktorí to predtým nezažili," povedal ruský úradník pre agentúru TASS.

Boj proti Rusku je jediným dôvodom existencie NATO, prehlásil Lavrov
Konfrontácia s Ruskom je jediným dôvodom existencie NATO, čo podporuje nestabilitu v Európe a vytvára umelé deliace čiary na kontinente, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Prognózy WFP tvrdia, že krajiny Latinskej Ameriky čelia najdramatickejším zmenám, pričom počet podvyživených ľudí stúpne až o 269 percent, uviedol Beasley. Rovnaká metrika pre krajiny východnej a strednej Ázie predstavuje 135 percent. V subsaharskej Afrike je počet takmer dvojnásobný.

Globálny hladomor je už teraz vysoký, varoval Beasley. Pokiaľ nebudú podniknuté odvážne kroky, „mnoho z nich zomrie, deti budú trpieť následkami podvýživy na mnoho rokov a svet stratí všetok pokrok dosiahnutý v boji proti hladu za posledné desaťročie,“ uviedol.

Tento rok sa asi 138 miliónov ľudí v 83 krajinách spolieha na WFP na zásobovanie potravinami. Humanitárny orgán OSN je pre mnohých z nich „posledná nádej na prežitie“. V južnom Sudáne sa tento rok k 5 miliónom ľudí, ktorí už potrebujú pomoc, pridalo ďalších 1,6 milióna ľudí.

Najhoršia finančná kríza prichádza: „USA sú najviac zadlženým národom v histórii sveta,“ tvrdí finančný expert
Aj keď peňažné stimuly mohli poskytnúť finančnú úľavu z krátkodobého hľadiska, enormné množstvo dlhu vytvoreného v dôsledku toho bude mať z dlhodobého hľadiska negatívne následky pre hospodárstvo, upozornil investičný guru Jim Rogers, informuje... Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár