Boj proti Rusku je jediným dôvodom existencie NATO, prehlásil Lavrov
22 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Konfrontácia s Ruskom je jediným dôvodom existencie NATO, čo podporuje nestabilitu v Európe a vytvára umelé deliace čiary na kontinente, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje portál RT.


Vysoko postavený diplomat uviedol pre moskovský denník Trud, že každý vie, že v Európe neexistujú skutočné hrozby pre bezpečnosť, ale že NATO si ich musí vymyslieť, aby si udržalo svoju relevantnosť. Lavrov tiež upozornil na skutočnosť, že Rusko opakovane navrhovalo opatrenia na zníženie napätia a zníženie rizika nehôd na kontinente.

"Teraz, rovnako ako počas studenej vojny, sa boj proti Rusku na všetkých frontoch stal aliančným dôvodom existencie," vysvetlil. „NATO nasadilo rozsiahle zdroje na východnom okraji, blízko našich hraníc, vrátane vykonávania cvičení a zlepšovania vojenskej infraštruktúry.“

„Aliancia pokračuje v rozširovaní oblasti vojenského a politického vplyvu a pozýva všetky nové krajiny pod zámienkou ich ochrany pred Ruskom,“ dodal ruský minister zahraničných vecí.

USA: Bývalého príslušníka Zelených baretov obvinili zo špionáže pre Moskvu
Bývalého príslušníka amerických špeciálnych síl, tzv. Zelených baretov, v piatok zatkli a obvinili zo špionáže pre Moskvu. Oznámilo to ministerstvo spravodlivosti USA, ktoré citovala agentúra AFP. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


Lavrov ďalej vysvetlil, že aliancia vo vzťahoch s Ruskom dodržiava líniu „obmedzovania dialógu“, „v dôsledku toho prakticky neexistuje miesto pre skutočný a otvorený dialóg o naliehavých problémoch“.

V tom istom rozhovore minister zahraničných vecí obvinil ukrajinské orgány, že nezakrývali svoju vôľu využiť konflikt v Donbase na zachovanie tlaku Európskej únie na sankcie voči Rusku tým, že si neplnia svoje povinnosti vyplývajúce z dohôd.

Podľa neho Kyjev využíva skutočnosť, že EÚ naďalej spája otázku zlepšovania vzťahov medzi blokom a Ruskom s vykonávaním dohôd s Minskom, v ktorých nie je Rusko zmluvnou stranou. „Bohužiaľ, toto umelé a krátkozraké spojenie pretrváva dodnes - k veľkej spokojnosti orgánov Kyjeva, ktoré nielenže neplnia svoje povinnosti vyplývajúce z balíka opatrení v Minsku, ale tiež netajia svoju túžbu využiť nevyriešený konflikt na udržanie tlaku na sankcie voči Rusku,“ uviedol Lavrov.

Dodal, že akékoľvek otázky týkajúce sa vyhliadok na zlepšenie vzťahov medzi Moskvou a Bruselom by mali byť adresované kolegom z EÚ, ktorí začali obmedzujúcu politiku.

Lietadlo s ruským opozičným politikom Navaľným pristálo v Berlíne
Zdravotnícke lietadlo s ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným, ktorého vo štvrtok z dôvodu možnej otravy hospitalizovali v ruskom meste Omsk, pristálo v sobotu v Berlíne. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR