V Poľsku sa rozpadá vláda, skončil aj minister zahraničia Czaputowicz
21 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Poľský minister zahraničia Jacek Czaputowicz vo štvrtok podal demisiu do rúk premiéra Mateusza Morawieckého. Píše český portál Aktuálně s odvolaním sa na správu televízie TVN 24, ktorá citovala poľské ministerstvo zahraničia.


"Po prezidentských voľbách nastal vhodný okamih k zmene na čele poľskej diplomacie," uviedol podľa ministerstva Czaputowicz, ktorý riadil rezort od januára 2018. Predtým bol jeho námestníkom.

Je to už štvrtá rezignácie v terajšom poľskom kabinete od začiatku týždňa, poznamenala televízia TVN 24. Pripomenula, že v pondelok odstúpil námestník ministra zdravotníctva Janusz Cieszyński a v utorok samotný minister zdravotníctva Lukasz Szumowski a námestníčka ministra digitalizácie Wanda Buková.

"Je to v tejto chvíli prekvapivé rozhodnutie, pretože už týždne je sľubovaná hlboká rekonštrukcia vlády. Ale vláda Mateusza Morawieckého sa úplne nekontrolovane rozpadá. V okamihu, keď sa u našich východných susedov v Bielorusku odohráva pokojná revolúcia a dejú sa tak dôležité veci, šéf diplomacie odchádza. Je zjavné, že nad tým nemajú kontrolu ani Mateusz Morawiecki, ani (šéf vládnej strany) Jaroslaw Kaczyński," vyhlásil opozičný politik Jan Grabiec.

Poľské médiá pripomínajú, že premiér Morawiecki sľuboval rekonštrukciu svojho kabinetu na september.

Kremeľ zaželal otrávenému Navaľnému "skoré uzdravenie"
Navaľnyj bol pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola primiešaná v šálke čaju. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR