V Navaľného tele sa nenašli stopy po otrave
21 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Klinické testy vzoriek odobratých ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému nepreukázali žiadne stopy po otrave. Oznámil to v piatok Anatolij Kaliničenko, zástupca primára jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v meste Omsk, kde je Navaľnyj hospitalizovaný. Citovali ho agentúry Reuters a TASS.


Podľa Kaliničenka sa lekári momentálne nedomnievajú, že bol Navaľnyj otrávený. "Nijaká otrava či stopy po otrave sa v jeho tele nenašli. Pripúšťam, že diagnózu otravy sme ešte celkom nevylúčili. Nemyslíme si však, že pacient bol otrávený," povedal Kaliničenko. Dodal, že lekári už "v podstate" dospeli k diagnóze, ktorú však pre médiá nezverejnia, no už o nej upovedomili manželku a brata Navaľného.

Navaľnyj (44) pocítil vo štvrtok počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy nevoľnosť a neskôr stratil vedomie. Lietadlo núdzovo pristálo v Omsku a politika následne previezli do miestnej nemocnice. Podľa svojej hovorkyne Kiry Jarmyšovej bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola pridaná do šálky čaju. Navaľnyj pil čaj na letisku pred odletom a podľa Jarmyšovej to bolo jediné, čo v to ráno vypil.

Ruského opozičného politika Navaľného otrávili, tvrdí jeho hovorkyňa
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je v bezvedomí v nemocnici s príznakmi otravy, oznámila vo štvrtok jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Nemecko vyslalo v piatok do ruského mesta Omsk záchranárske lietadlo, ktoré malo Navaľného vyzdvihnúť. Predstaviteľ jednej z nemeckých mimovládnych organizácií ešte predtým povedal, že Navaľného je pripravená prijať renomovaná berlínska nemocnica Charité. Lekári v nemocnici v Omsku však uviedli, že prevoz Navaľného do inej nemocnice nie je v súčasnosti možný z dôvodu jeho nestabilného zdravotného stavu.

Jarmyšová na Twitteri reagovala slovami, že zákaz prevozu je priamym ohrozením života Navaľného. "Jeho zotrvanie v omskej nemocnici bez potrebného vybavenia a stanovenia diagnózy je životu nebezpečné," napísala.

Politikova manželka Julia tvrdí, že lekári držia Navaľného na klinike preto, aby chemikálie, ktoré sa nachádzajú v tele, "zmizli".

Navaľnyj je ostrým kritikom súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina a v minulosti bol viackrát zadržaný. Takisto bol terčom opakovaných vyhrážok.

Kremeľ zaželal otrávenému Navaľnému "skoré uzdravenie"
Navaľnyj bol pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola primiešaná v šálke čaju. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR