Slovenskí pravicoví extrémisti sa vlani snažili posilniť si politický a spoločenský vplyv
21 | 08 | 2020 I SITA

Hlavným cieľom predstaviteľov slovenských pravicových extrémistov bola v roku 2019 snaha o posilnenie ich politického a spoločenského vplyvu.


Uvádza sa to v návrhu Správy o bezpečnosti Slovenskej republiky za rok 2019, ktorá bola predložená na rokovanie Bezpečnostnej rady SR. Na ich verejných aktivitách sa preto vyhýbali prezentovaniu zjavných prejavov sympatií k hnutiam potláčajúcim práva a slobody občanov, ako aj otvoreného násilia.

Ako sa uvádza v materiáli, pravicovo-extrémisticka scéna využívala verejné zhromaždenia, sociálne siete či takzvané alternatívne médiá. „Zameriavali sa na kritiku vlády SR, spochybňovanie členstva SR v euroatlantických štruktúrach a na protirómske a protiimigračné heslá. V roku 2019 bola zaznamenaná účasť ich fanúšikov na futbalových štadiónoch pri zápasoch domácej najvyššej ligy a pri európskych klubových súťažiach,“ informuje dokument.

Aktivity pravicových extrémistov predstavovali podľa správy skôr lokálne porušovanie verejného poriadku a z celkového hľadiska išlo o jav prinášajúci marginálne bezpečnostné riziká.

Občianstvo by malo byť vrátené všetkým, ktorí oň po roku 2010 prišli, myslí si MOST-HÍD
Mimoparlamentná strana Most-Híd navrhuje navrátenie štátneho občianstva SR všetkým osobám, ktoré ho od roku 2010 stratili. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | SITA


Návrh správy o bezpečnosti sa zaoberal aj predstaviteľmi neregistrovanej polovojenskej organizácie Slovenskí Branci. Ich vedúci predstavitelia podľa dokumentu prezentovali na sociálnej sieti názory k obdobným politickým a spoločenským témam, aké majú v agende predstavitelia pravicových extrémistov.

Ľavicovo-extrémistická scéna je podľa dokumentu málopočetná a názorovo roztrieštená komunita, ktorá popri kritike voči slovenskej extrémistickej pravici prejavovala najvýraznejší záujem o problematiku ochrany životného prostredia a klimatické zmeny. Na Slovensku to bol najmä boj proti ťažbe a spaľovaniu hnedého uhlia.

V tejto súvislosti zaznamenali zvýšené aktivity ľavicových extrémistov pri nadväzovaní kontaktov so zahraničnými subjektmi organizujúcimi rôzne formy občianskej neposlušnosti či verejného odporu. „Aktívne sa zapájali do svetovej ekologickej kampane Fridays for Future, v rámci ktorej sa uskutočnili verejné občianske protesty pod názvom Klimaštrajk v niekoľkých slovenských mestách s podporou širšej verejnosti, najmä mládeže, s pokojným priebehom,“ uvádza sa v dokumente hodnotiacom extrémistické skupiny na Slovensku.

Školský rok by sa mal na každej škole začať 2. septembra
Gröhling zopakoval, že školy sa nebudú zatvárať celoplošne, ale pôjde o lokálne záležitosti. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | SITA